Obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na Nato

Bruselj, 9. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je 9. januarja 2018 mudil na uradnem obisku na zvezi NATO. Gre za prvi obisk predsednika republike po vstopu Slovenije v zavezništvo, od katerega letos mineva 14 let.   

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor in generalni sekretar zavezništva NATO Jens Stoltenberg
Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednik Pahor si je v okviru obiska ogledal novi sedež zavezništva ter se srečal z zaposlenimi na predstavništvu Slovenije pri zvezi NATO. Zahvalil se jim je za njihovo delo in predstavljanje Slovenije v tem pomembnem forumu. 

Na delovnem kosilu z veleposlaniki balkanskih držav (Bolgarije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Makedonije, Romunije, Srbije, Turčije) so spregovorili o aktualnih varnostno-političnih razmerah, vključno z razmerami v neposredni soseščini.

Obisk se je nadaljeval na bilateralnem srečanju z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom, kjer je bilo govora o prihodnjem razvoju zveze NATO. Ta bo po predsednikovem mnenju ostal poglavitni vojaški steber in dejavnik varnosti članic zveze in celotnega zahodnega sveta. Sogovornika sta spregovorila o potrebnem poglobljenem sodelovanju med zvezo NATO in EU ter o razmerah na Zahodnem Balkanu. Predsednik je predstavil svoje načrte v okviru pobude Brdo Brijuni, ki bo letos aprila v Skopju. Generalni sekretar je izpostavil potrebe po povečani vojaški mobilnosti in veliki vlogi EU pri tem.