SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na pogovoru z mladimi slovenskimi globalnimi visokotehnološkimi podjetji (start-up podjetji): »Vi ste navdih, da v Sloveniji z znanjem in idejami lahko uspemo«

Ljubljana, 25. 4. 2014 | sporočila za javnost

Na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja so se danes pri njem sestali predstavniki mladih slovenskih globalnih visokotehnoloških podjetij (start up). Predsednik republike je z njimi spregovoril o prihodnosti razvoja start-up podjetij v Sloveniji in njihovih zamisli za naprej. Pogovora so se udeležili Boštjan Špetič in Andraž Tori iz Zemante, Andraž Logar iz 3fs, Gregor Smrekar iz Celtre, Gregor Rebolj iz Klike, Damijan Merlak in Nejc Kodrič iz Bitstampa, inovator naprave Cubesensors Aleš Špetič in inovator aplikacije Toshl Matic Bitenc.

Predsednik republike Borut Pahor na pogovoru z mladimi globalnimi visokotehnološkimi podjetji (start upi)
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik republike Borut Pahor je uvodoma dejal, da prav uspehi mladih podjetnikov predstavljajo velik navdih in upanje, da je v Sloveniji mogoče uspeti z lastnim znanjem in idejami. Zato je predsednika zanimala skrivnost njihovega uspeha, pa tudi njihove nove zamisli in možnosti skupnih projektov z namenom večje promocije podjetništva med mladimi, da bi tudi tako prispevali k okrevanju slovenskega gospodarstva. Predstavniki podjetij so predsednika Pahorja opozorili na potrebo po odstranitvi ovir za še uspešnejše poslovanje.

Sogovorniki so se strinjali, da imajo start-up podjetja specifične potrebe in da nepoznavanje ustvarja tudi nerazumevanje na trgu. Vsi so potrdili, da so pripravljeni nuditi pomoč, dajati nasvete in spodbujati vse, še posebej pa mlade, ki svojo prihodnost vidijo v tej gospodarski panogi, da stopijo na podjetniško pot. "V Sloveniji je lepo živeti, a v njej ni lahko poslovati", so dejali. Država bi morala njihove specifike prepoznati, jih upoštevati ter ustvarjati gibko okolje za rast in razvoj.

Ob zaključku pogovora so sogovorniki dogovorili o nadaljevanju sodelovanja.

V zadnjih petih letih so podobno misleča mlada slovenska globalna visokotehnološka podjetja ustvarila več kot 1000 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in v nestandardnih gospodarskih transakcijah samostojno pritegnila več kot 65 milijonov EUR tujega tveganega investicijskega kapitala.