SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

V Turkmenistanu sklenjenih več uspešnih dogovorov za slovensko gospodarstvo

Aškabad, 22. 7. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Borut Pahor se danes in jutri mudi na prvem uradnem obisku v Turkmenistanu, kjer ga gosti predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov. Predsednika republike na obisku spremljajo minister za gospodarstvo Metod Dragonja, gospodarska delegacija in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije.Sprejem z vojaškimi častmi ob uradnem obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Turkmenistanu
Foto: Daniel Novakovič / STA

Prvi uradni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je namenjen vzpostavitvi prijateljskih vezi in intenziviranju političnih in gospodarskih odnosov med državama, zlasti z namenom iskanja možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja, predvsem na področju, telekomunikacij, visokih tehnologij, farmacije, transporta in turizma. Sogovornika sta izmenjala stališča o ključnih aktualnih mednarodnopolitičnih temah, predvsem o odnosih v regiji Srednje Azije, in se dogovorila za več sodelovanja v okviru OZN in OVSE na področju vzpostavljanja miru, v boju proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in prekupčevanju z drogami.

Sogovornika sta posebno pozornost posvetila pogovorom o energetski varnosti in učinkovitosti, ki sta ključen element odnosov med EU in Turkmenistanom.

Pogovor na štiri oči med predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom Turkmenistana Gurbangulijem Berdimuhamedovim.
Foto: Daniel Novakovič / STA

Najpomembnejši vsebinski poudarek v pogovorih pa je bil posvečen okrepitvi gospodarskega sodelovanja, zato predsednika republike na obisku spremljajo predstavniki šestih slovenskih podjetij (Krka, Iskratel, Gostol-Gopan, Duol, Riko, Comita). Predsednika sta potrdila, da med državama obstaja veliko potencialov za povečanje gospodarskega sodelovanja in se zavezala, da bosta do konca leta v Sloveniji organizirala prvo zasedanje mešane gospodarske komisije, ki jo bosta vodila zunanja ministra Slovenije in Turkmenistana in na kateri bosta delegaciji pregledali konkretne projekte sodelovanja in se dogovorili o načinih njihove izvedbe.

S tem namenom so bili v okviru uradnega obiska podpisani Sporazum o gospodarskem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Turkmenistanom, Memorandum o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma obeh držav in Protokol o sodelovanju med obema gospodarskima zbornicama.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Turkmenistanom je zaenkrat sicer skromno, vendar nenehno narašča in je v letu 2013 doseglo vrednost 12 milijonov EUR ter se glede na leto 2012 povečalo za 43%. Pozitivni trend blagovne menjave se nadaljuje tudi v letu 2014: v prvih štirih mesecih letošnjega leta je izvoz v Turkmenistan dosegel 6,4 mio EUR, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani.