SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor počastil 50-letnico podjeta AquafilSLO

Ljubljana, 13. 10. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Ljubljani udeležil svečanosti ob 50-letnici podjetja AquafilSLO in v svojem nagovoru čestital vsem zaposlenim, vodilnim in lastnikom za pol stoletja razvoja podjetja in uspešne zgodbe o tujem lastniškem prevzemu. Predsednik republike je dejal, da verjame v poslovno filozofijo trajnostnega razvoja podjetja, ki kaže, da se v sodobni globalni konkurenci dolgoročno bolje uspeva, če se vzpostavlja novo, bolj vzdržno ravnovesje med ljudmi, okoljem in kapitalom. "Slovenija gospodarsko okreva in v njej se krepi splošna vera v boljšo prihodnost. Čaka nas, da na sistemski ravni oblikujemo pogoje, da bo aktualna in še vedno relativno nizka gospodarska rast višja in predvsem trajnejša," je dodal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti ob 50-letnici podjeta AquafilSLO
Foto: STA/Tamino Petelinšek

Zbrane sta pozdravila gospod Edi Kraus, generalni direktor podjetja AquafilSLO, ki podjetje v Sloveniji vodi že dvaindvajset let in je "prav s svojo energijo in vztrajnostjo zamejskega Slovenca zaznamoval razvoj podjetja", kot so o njem povedali na dogodku, in gospod Giulio Bonazzi, izvršni direktor in lastnik skupine Aquafil. Družina Bonazzi je velika industrijska družina iz italijanskega Trenta, ki je leta 1995 vstopila v Julon in v njem videla velik potencial. Gospod Bonazzi je dejal, da je podjetje AquafilSLO zanj nekaj posebnega. Sodelovanje v procesu privatizacije, predvsem pri izdelavi in razvoju pomembnega naložbenega načrta rasti, je doživel kot izjemno izkušnjo, tako osebno kot z vidika podjetnika. Izrazil je zadovoljstvo, da danes praznujemo tako pomemben mejnik uspešnega podjetja in se zahvalil tudi državnim in ljubljanskim oblastem, ker jim "niso nikoli odtegnile svoje podpore in sodelovanja." 

Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti ob 50-letnici podjeta AquafilSLO
Foto: STA/Tamino Petelinšek

AquafilSLO je največje podjetje v skupini Aquafil z več kot 831 zaposlenimi v Ljubljani, Štorah, Senožečah in Ajdovščini in je eno od prvih slovenskih podjetij, ki ga je prevzel tuji lastnik. Letno imajo več kot 215 milijonov prihodkov, ki jih ustvarijo z 99 odstotnim izvozom izdelkov po vsem svetu. Skupina Aquafil je vodilni evropski in pomemben svetovni proizvajalec poliamida 6 za talne obloge in oblačila. Svojo prednost krepi z usmerjenostjo v trajnostni razvoj in uspešno integracijo krožnega sistema gospodarstva. Od leta 2011 v podjetju deluje sistem regeneracije. Gre za edinstven industrijski sistem na svetu, v katerem se iz odpadkov, ki vsebujejo poliamid 6 (ribiške mreže, talne obloge, indistrijski odpadki), v posebnem postopku regeneracije ponovno pridobi poliamid. Izdelki so enake kakovosti kot izdelki, proizvedeni po običajnem postopku, zaradi svojih okoljskih prednosti pa so med odgovornimi potrošniki vse bolj cenjeni.