SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je povišal brigadirja Roberta Glavaša v čin generalmajorja Slovenske vojske

Ljubljana, 17. 12. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes v Predsedniški palači slovesno povišal načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Roberta Glavaša v čin generalmajorja Slovenske vojske. Za odločitev o povišanju brigadirja Glavaša v generalski čin se je predsednik republike kot vrhovni poveljnik obrambnih sil odločil na podlagi predloga ministra za obrambo ob predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije.

Predsednik Pahor je povišal brigadirja Roberta Glavaša v čin generalmajorja Slovenske vojske
Foto: Daniel Novakovič/STA

Govor predsednika republike posredujemo v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!


Spoštovani generalmajor Robert Glavaš,

iskrene čestitke za napredovanje v čin generalmajorja. To je pomemben, prelomen korak v karieri vsakega vojaka. Eden od viškov kariere. S svojim delom in rezultati ste si to povišanje brez dvoma zaslužili. To naj bo tudi motiv, da v teh zahtevnih časih s svojim predanim delom pustite poseben pečat v Slovenski vojski.

Vaše povišanje je rezultat odlične vojaške kariere in doseženih rezultatov na vseh nivojih Slovenske vojske. Hkrati je rezultat pridobljenih izkušenj na misijah in v strukturah zveze Nato. Cenijo vas v drugih vojskah, saj ste se izkazali kot uspešen častnik in poveljnik na nalogah v tujini.

Vojak in častnik ste od samega začetka Slovenske vojske in z njo živite. Poznate jo z vseh njenih najmočnejših plati, a tudi njene slabosti in pomanjkljivosti. To vam daje potrebne kompetence in vas hkrati zavezuje, da skupaj z drugimi poveljniki povedete našo vojsko k zastavljenim ciljem.

Vaše napredovanje prihaja v času izjemnih izzivov za Slovensko vojsko. Kadrovska krepitev, izboljšanje materialnega položaja in opremljenosti Slovenske vojske so ključnega pomena za nadaljnji razvoj. V zadnjih mesecih, ko ste prevzeli funkcijo načelnika GŠ SV je bilo marsikaj narejenega. V mislih imam predloge rešitev, ki ste jih pripravili v ministrstvu in jih predlagali Vladi in Državnemu zboru v sprejem. S tem so dani ključni okviri za vzpostavitev procesa postopnega posodabljanja Slovenske vojske.

Prepričan sem, spoštovani general, da boste znali izkoristiti sedanjo naklonjenost večine v Državnem zboru. Tudi velika večina državljank in državljanov je naklonjenih Slovenski vojski. V okviru danih materialnih in zakonskih možnosti pričakujemo, da boste uspeli z odličnim vodenjem v naslednjih letih doseči zastavljene cilje. To ni lahka naloga. Je velika preizkušnja. To je naloga vredna izkušenega stratega, vodje in generala. Nemalokrat se je lažje spoprijeti z nasprotnikom na bojišču kot s skepticizmom, nekritičnim pristopom in neargumentiranim zavračanjem tehtnih predlogov. A prvi vojak in prvi general vojske mora obvladati tudi ta izziv.

Vaše dosedanje izkušnje in odločitve mi dajejo podlago za to, da z optimizmom gledam na prihodnost Slovenske vojske. Pri tem vam želim veliko uspehov in vam hkrati zagotavljam mojo podporo pri vseh predlogih, ki bodo krepili pripravljenost in usposobljenost Slovenske vojske za izvajanje njenega poslanstva in nalog.

Ob tej priložnosti izrekam čestitke in zahvalo vaši soprogi in sinovoma, ki vas podpirata pri vaši izjemni karieri. In ne samo to. V preteklih desetletjih so se morali tudi marsičemu odpovedati, predvsem vaši odsotnosti. Nič ne more nadomestiti očeta in soproga. Prepričan sem, da vam bodo stali ob strani tudi sedaj, čeprav ste in boste še bolj izpostavljeni. Družina je okolje, ki daje najboljšo, ključno oporo. Zato je to napredovanje tudi priznanje vam, spoštovana gospa Doris Glavaš, in vama Miha in Nejc.

Na koncu izrekam priznanje za opravljeno delo in vam želim veliko uspehov pri vodenju Slovenske vojske.

Predsednik Pahor je povišal brigadirja Roberta Glavaša v čin generalmajorja Slovenske vojske
Foto: Daniel Novakovič/STA