Predsednik republike v okviru posveta na SAZU pozval k ustanovitvi posebne fundacije za razvojni preboj za financiranje raziskovalnih projektov v gospodarstvu

Ljubljana, 13. 12. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil javne razprave z naslovom "Razvoj Slovenije - priložnosti in ovire", ki je bila pripravljena na pobudo Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Predsednik Pahor je zbrano občinstvo na javni razpravi nagovoril.

Uvodoma se je zahvalil predsedniku akademije dr. Tadeju Bajdu za plodovito in ustvarjalno sodelovanje v času svojega prvega mandata, zato je predsednik republike posebej poudaril, da si želi, da bi se nadaljevalo in nadgrajevalo. "Danes pričenjate projekt, ki želi spodbujati preboj znanosti iz temeljnih raziskav v gospodarstvo, industrijo in družbo," je dejal predsednik republike. "Današnjo priložnost zato želim izkoristiti za to, da predstavim eno izmed zamisli, ki se je bila porodila ob številnih - tudi neuradnih - srečanjih z znanstveniki in strokovnjaki iz različnih področij," je nadaljeval." Že približno dve leti intenzivno razmišljamo o ustanovitvi posebne fundacije za razvojni preboj, ki bi izbranim raziskovalnim projektom pomagala pri uresničitvi načrtov, ki so jih oblikovali v okviru svojih raziskav, tako, da bi zaživeli v gospodarstvu,” je dejal predsednik republike in poudaril, da bi tovrstna rešitev lahko bistveno pripomogla k boljšemu in bolj vključujočemu sodelovanju med bazično znanostjo in gospodarstvom. "Pripravljen sem se osebno zavzeti za uresničitev te ideje," je nagovor sklenil predsednik Pahor in pozval k skupnemu sodelovanju za uresničitev zamisli.

Predsednik Pahor se je udeležil javne razprave "Razvoj Slovenije - priložnosti in ovire"
Foto: Daniel Novakovič/STA

Zbrano občinstvo je nagovoril tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. dr. Tadej Bajd, ki se je predsedniku republike zahvalil za prizadevanje v okviru sodelovanja s slovenskimi znanstveniki in mladimi raziskovalci, tako s tistimi v domovini kot z onimi iz tujine. Dejal je, da je želja današnjega posveta predvsem predstaviti predloge, kako odpraviti pomanjkljivosti v raziskovalno-inovacijskem sistemu, ne zgolj opozoriti na pomanjkljivosti. "Naša prihodnost je preveč pomembna, da bi jo prepustili naključju - vsi skupaj in vsak posebej smo odgovorni za boljši jutri," je v tem kontekstu dejal akad. dr. Igor Emri, moderator razprave in dodal, da "današnji dogodek vzpostavlja platformo za javno strokovno izmenjavo mnenj za uresničitev teh ciljev."