SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor se bo v Jeruzalemu udeležil Foruma voditeljev ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst

Jeruzalem, 22. 1. 2020 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo, na povabilo predsednika Izraela Reuvena Rivlina, 22. in 23. januarja 2020 v Jeruzalemu udeležil Foruma voditeljev ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst. Letošnji forum je pripravljen ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, obeležitev pa bo potekala v spominskem parku Yad Vashem v Jeruzalemu, ki je svetovni center spomina na žrtve holokavsta. Foruma se bo udeležilo veliko število svetovnih voditeljev.

Spominska slovesnost, poimenovana Forum voditeljev ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, bo letos v Jeruzalemu prirejena petič. Prvi svetovni forum se je zbral leta 2005 v Krakovu na Poljskem ob obeležitvi 60. obletnice osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Drugi svetovni forum je bil leta 2006 v Kijevu v spomin na 65. obletnico pokola Judov v okolici Kijeva v Ukrajini. Tretji svetovni forum je leta 2010 ponovno potekal v Krakovu in je bil posvečen 65-letnici osvoboditve Auschwitz-Birkenau, ter se ga je v imenu Republike Slovenije udeležil predsednik Pahor, in na prireditev povabil delegacijo nekdanjih internirank v tem taborišču. Četrti forum je bil leta 2015 v Pragi in Terezinu na Češkem v počastitev 70. obletnice osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Glavna slovesnost letošnjega foruma bo potekala na trgu Varšavskega geta v Yad Vashem. Predvideni govorci na slovesnosti so: predsednik Izraela Rivlin, predsednik vlade Izraela Netanyahu, predsednik Ruske federacije Putin, predsednik Francije Macron, predsednik Nemčije Steinmeier, predstavnika Združenega kraljestva in ZDA ter dve preživeli žrtvi holokavsta. Sledila bo slovesnost polaganja vencev, ki jih bodo položili povabljeni državniki, med njimi predsednik Pahor.

Ob robu foruma se bo predsednik Pahor predvidoma srečal s predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom, predsednikom Republike Avstrije Alexandrom Van der Bellnom, predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarello in predsednikom Madžarske Jánosom Áderjem. Udeležba na forumu bo tudi priložnost za bilateralna srečanja z drugimi voditelji, ki se bodo udeležili foruma.
Za prenos TV signala je pooblaščena organizacija Mizmor Production HD, ki ga bo tudi brezplačno odstopila vsem medijskim hišam na svetu. Medijske hiše, ki bi želele pridobiti TV signal naj se čim prej povežejo z gospodom Arielom Eitanom: arielei@press.pmo.gov.il.

Neposredni prenos dogodka bo zagotovljen preko spleta na uradni spletni strani spominskega parka Yad Vashem: https://www.yadvashem.org/ in na njihovi Facebook strani.