SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor katarskim poslovnežem: Obiščite Slovenijo, lepo in pametno.

Ljubljana, 17. 1. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je ob zaključku delovnega obiska v Katarju danes srečal s predsednikom katarskega poslovnega združenja šejkom Faisalom Bin Qassimom Al Thanijem in predsednikom katarske investicijske agencije šejkom Abdullahom bin Mohamedom bin Saud Al Thanijem ter nagovoril delegacijo eminentnih katarskih poslovnežev.

Predsednik republike Borut Pahor se je srečal s predsednikom katarskega poslovnega združenja šejkom Faisalom Bin Qassimom Al Thanijem in predsednikom katarske investicijske agencije šejkom Abdullahom bin Mohamedom bin Saud Al Thanijem ter nagovoril delegacijo eminentnih katarskih poslovnežev.
Foto: Nebojša Tejić

V Slovenskem središču – I feel Slovenia je na prireditvi "Priložnosti v Katarju in Sloveniji" predsednik republike nagovoril gospodarstvenike obeh držav. Slovenijo je predstavil kot privlačno poslovno in investicijsko destinacijo.

Predsednik Pahor je v predstavitvi izpostavil namero po vsestranski krepitvi odnosov med državama, zlasti pa na gospodarskem področju, saj je bilo doslej relativno skromno. Poudaril je, da je Slovenija zanesljiva in privlačna investicijska destinacija, še posebej za naložbe v turizem, promet in infrastrukturo, ter katarske poslovneže povabil, da investirajo v Slovenijo. Med prednostmi Slovenije je predsednik izpostavil izjemno geografsko lego Slovenije v srednji Evropi in na stičišču z Jugovzhodno Evropo. Ob tem je posebej izpostavil pomen naše vloge v regiji Zahodnega Balkana. Slovenija je članica EU, evroobmočja in OECD in ima dobre in celo prijateljske odnose z vsemi državami EU, Zahodnega Balkana in Vzhodne Evrope.

Predsednik je dejal, da želi, da se njegov delovni obisk razume kot gesto prijateljstva in kot iskreno namero, da se gospodarsko sodelovanje med državama okrepi. Ob tem je slovenski predsednik povabil katarske poslovneže v Slovenijo ter jim predstavil predstavnike slovenske gospodarske delegacije.

Na poslovnem srečanju "Priložnosti v Katarju in Sloveniji" je državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti predstavil strateške prednosti Slovenije kot investicijske destinacije, slovenski udeleženci pa so imeli priložnost za samostojne predstavitve svojih dejavnosti, produktov in načrtov ter za navezovanje neposrednih stikov s svojimi potencialnimi partnerji.

Vrednost blagovne menjave med Slovenijo in Katarjem je leta 2013 dosegla 6.5 mio EUR in je pretežno temeljila na izvozu Slovenije v Katar. V primerjavi z letom 2012 se je blagovna menjava zmanjšala za kar 77%, predvsem zaradi zmanjšanega uvoza nafte iz Katarja. V letu 2014 pa smo ponovno zabeležili precej povečano blagovno menjavo in to na račun izjemno povečanega uvoza nafte. V prvih osmih mesecih leta 2014 se je blagovna menjava v primerjavi z istim obdobjem leta 2013 povečala za 500%. V tem obdobju je Slovenija v Katar izvozila za 5,8 mio EUR blaga, kar je za 87% več kot v istem obdobju prejšnjega leta, uvozila pa kar za 15.5 mio EUR blaga, kar je za 3.243 % več kot v istem obdobju leta 2013.