SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je skupaj z velenjskimi otroki pozval vse, naj mu pošljejo svoje zamisli o dnevu otrok

Ljubljana, 5. 6. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel otroke iz Vrtca Velenje, enote Vrtiljak. Otroci so na predsednika Pahorja naslovili pismo, v katerem so izrazili željo, da bi imeli svoj dan, dan otroka. Predsednik Pahor je "najmlajšim državljančkom" v odgovoru sporočil, da njihovo pobudo jemlje resno in jih povabil na obisk v Predsedniško palačo - ob prihodu je otrokom razkazal prostore urada predsednika in jih povabil tudi v svojo pisarno, otroci pa so ga razveselili s pesmicami, ki so se jih naučili posebej za današnji obisk.

Obisk otrok iz Vrtca Velenje v Predsedniški palači
Foto: Nebojša Tejić / STA

Ob pomoči Junior ambasadorjev UNICEF-a se je predsednik republike z otroki nato pogovoril o njihovi pobudi. Na vprašanje, kdaj so srečni, sta Iva in Aleš predsedniku Pahorju odgovorila, da takrat, ko sta s starši. Nato je Teodor, ki prevzel vlogo sovoditelja pogovora, predsedniku pojasnil, da so pismo napisali, ker nimajo svojega posebnega dneva, ki bi ga lahko preživeli s starši. Predsednik Pahor je besedo predal Tadeju, Junior ambasadorju UNICEF-a, ki je otrokom povedal, da svetovni dan otroka že obstaja. »Veliki dogodek, ko smo otroci dobili svoj dan, se je zgodil 20. novembra 1989. Odrasli iz skoraj vseh držav tega sveta so podpisali Konvencijo o otrokovih pravicah, poseben dokument, in v njem zapisali, da se bodo trudili, da bi imeli vsi otroci tega sveta uresničene pravice,« je dejal Tadej in dodal, da je ta dan posvečen otrokom. Ambasadorka Žana je otrokom dejala, da se morajo zavedati, da so marsikje, včasih tudi v Sloveniji, kršene nekatere osnovne otrokove pravice, kot je dostop do pitne vode in hrane. »Prav tako se pojavljata nasilje med vrstniki in revščina, a vendarle je v Sloveniji tako, da ima večina otrok urejeno bivališče. Verjamem, da se boste zelo potrudili, da bo naš svet boljši, in se zavedate, da lahko tudi sami veliko spremenite,« je zaključila Žana.

Pogovor z otroki iz Vrtca Velenje v Predsedniški palači
Foto: Nebojša Tejić / STA

Po prisrčnem pogovoru, ki je potekal kot prava konferenca, so otroci skupaj s predsednikom sprejeli dva pomembna sklepa: predsednik republike je izrekel javni poziv vsem vrtcem, da do konca letošnjega leta v urad predsednika pošljejo svoje predloge in zamisli o dnevu otroka, kakšen naj bi bil, in opišejo, kaj bi otroci radi na ta dan počeli, hkrati pa je predsednik osnovne šole pozval, naj do prihodnjega, 25. rojstnega dne naše domovine, napišejo svojo knjigo, svoja razmišljanja. Za ta korak se je predsednik odločil z namenom spodbujanja literarne kreativnosti naših najmlajših.

Obisk Vrtca Velenje in Junir ambasadorjev UNICEFa
Foto: Nebojša Tejić / STA

V izjavi za medije je predsednik republike poudaril, da je bil današnji dan namenjen sprožiti domišljijo v okviru pobude, ki so jo dali velenjski otroci. »Otroci so danes pokazali, da se nam za prihodnost Slovenije ni potrebno bati. Imam pa le eno željo. Želim, da jo pričakajo v miru,« je izjavo za medije zaključil predsednik republike.

video reportaža obiska