SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na Japonskem tudi s cesarjem Akihitom

Tokio, Japonska, 7. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes nadaljuje delovni obisk na Japonskem, na katerem ga spremlja 33 članska delegacija predstavnikov slovenskega gospodarstva, zlasti s področja visokih tehnologij. Predsednik republike se je dopoldne sestal z Njegovim veličanstvom cesarjem Akihitom, kasneje se je udeležil seminarja o japonsko - slovenskem tehnološkem sodelovanju ter obiskal Hitachijev razstavni prostor razvojnih novosti. Popoldne se je predsednik republike sestal s predsedujočim korporacije Keidanren gospodom Hiromaso Yonekurom, zvečer pa se je predsednik z delegacijo udeležil še sprejema za vidnejše predstavnike japonskega javnega in gospodarskega življenja, predstavnike slovenske skupnosti na Japonskem in člane slovenske delegacije, ki ga je ob priložnosti obiska predsednika republike priredila veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem.

Cesar Akihito je predsednika republike Boruta Pahorja sprejel v cesarski palači v Tokiu. Predsednik republike Borut Pahor je prvi slovenski predsednik, ki je obiskal Japonsko in cesarsko palačo v Tokiu. Predsednik republike se je cesarju zahvalil za povabilo in izrazil prepričanje, da bosta Japonska in Slovenija dobre in prijateljske odnose v prihodnosti še nadgradili. Sogovornika sta spregovorila tudi o spremembah, ki sta jih obe državi doživeli v 20-ih letih od začetka diplomatskih odnosov in izmenjala poglede o prihodnosti. Pogovor s cesarjem skladno s strogim cesarskim protokolom praviloma poteka o nepolitičnih temah, pogovor predsednika in cesarja je potekal v zelo sproščenem vzdušju in dlje od časa, kot ga predvideva protokol. Odraz zelo pozitivnega vzdušja srečanja je izrazil tudi cesar, ki je predsednika pospremil do avta, česar japonski protokol ne predvideva.

Predsednik republike Borut Pahor na Japonskem tudi s cesarjem Akihitom
Foto: UPRS

Predsednik republike se je z delegacijo opoldne udeležil seminarja o tehnološkem sodelovanju med Slovenijo in Japonsko, s posebnim poudarkom na naprednih tehnologijah, povezanih s t.i. pametnimi skupnostmi, ki ga je organizirala Japonska agencija za napredne energetske in industrijske tehnologije – NEDO, ob podpori javne agencije SPIRIT, Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu. Na seminarju so obravnavali sodelovanje med državama na področju tehnologij, kjer sta svoje aktivnosti, zlasti s področja pametnih skupnosti, predstavila NEDO in SPIRIT. Najsodobnejše tehnologije in pristope na tem področju so predstavila tudi nekatera visoko tehnološko razvita slovenska in japonska podjetja. Predsednik republike Pahor je kot zaključni govornik na seminarju poudaril, da je Slovenija, tako kot Japonska, zavezana trajnostnim razvojnim ciljem, še posebej glede trajne rabe in upravljanja naravnih virov in zmanjševanja negativnih vplivov na okolje. Pozval je k razmisleku, da naj slovensko - japonsko sodelovanje na področju visokih tehnologij in pametnih skupnosti, Slovenijo vidi v vlogi pametne regije, ki naj bo referenčna točka za skupne razvojne rešitve.

Seminar o tehnološkem sodelovanju med Slovenijo in Japonsko
Foto: Katase / UPRS

Ob robu obiska na Japonskem je predsednik z nekaj gospodarstveniki obiskal tudi korporacijo Keidanren, kjer se je sestal s predsedujočim korporacije, gospodom Hiromaso Yonekurom. Sogovornika sta spregovorila o praktičnih problemih s katerimi se soočajo gospodarstveniki, ki želijo sodelovati s Slovenijo oziroma Japonsko. Predsednik republike je predsedujočemu predstavil slovensko gospodarsko okolje in poudaril, da ima Slovenija željo postati "lepa in pametna" država, ki lahko veliko ponudi. Ob koncu pogovora sta izmenjala tudi mnenja o prihodnosti Evropske unije in sodelovanju Evropske unije in Japonske in se strinjala, da je stabilna Evropa pomembna tudi za druge države izven nje.

Predsednik republike in predsedujoči korporacije Keidanren, gospod Hiromaso Yonekura
Foto: Katase / UPRS

Ob robu obiska se je predsednik republike sestal tudi s parlamentarno skupino prijateljstva s Slovenijo, kjer se je japonskim parlamentarcem zahvalil za vse, kar storijo in še bodo storili za dobro sodelovanje med državama. Na pogovoru je sogovornikom predstavil tudi sprejeto spremembo zakonodaje na trgu dela in ponovil interes Slovenije za napredek v pogajanjih med državama o sporazumu o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Po srečanju s člani parlamentarne skupine prijateljstva se je predsednik republike Borut Pahor udeležil zelo dobro obiskanega sprejema, ki ga je za vidnejše predstavnike japonskega javnega in gospodarskega življenja, predstavnike slovenske skupnosti na Japonskem in člane slovenske gospodarske delegacije, ob priložnosti obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, priredila veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem Helena Drnovšek Zorko. Predsednik je v kratkem nagovoru pozdravil vzpostavitev nove parlamentarne skupine prijateljstva s Slovenijo na Japonskem in izpostavil pomen neposrednih stikov in izmenjave izkušenj na parlamentarni ravni med državama.

Sprejem za vidne predstavnike japonskega javnega in gospodarskega življenja in vidne člane slovenske skupnosti na Japosnkem
Foto: Katase / UPRS

Ob robu obiska predsednika republike na Japonskem se je državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Senčar danes sestal z namestnikom japonskega ministra za zunanje zadeve Akitaka Saikijem, s katerim sta potrdila interes za okrepitev sodelovanja med državama, tako na političnem kot na gospodarskem področju. Državni sekretar Senčar je zagotovil podporo Slovenije začetku pogajanj Evropske unije in Japonske za sklenitev okvirnega sporazuma in sporazuma o prosti trgovini, še posebej glede na pomembnost Japonske kot strateškega partnerja Evropske unije. Ponovil je interes Slovenije za napredek v pogajanjih med državama o sporazumu o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki bi pripomogel slovenskim podjetjem v poslovanju z Japonsko.

Predsednik republike Borut Pahor bo jutri nadaljeval obisk in se na delovnem zajtrku sestal z nekaterimi slovenskimi poslovneži in njihovimi japonskimi partnerji. Kasneje se bo udeležil slovensko - japonskega poslovno - naložbenega foruma v organizaciji SPIRIT-a, Japonske organizacije za zunanjo trgovino (JETRO) in Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu. Popoldne si bo ogledal tempelj Sanju-sangendo in tempelj Kiyomizu (tempelj čiste vode) v Kyotu, kjer mu bodo predstavili kulturo starega mesta Kyota. Delovni dan bo predsednik zaključil s sprejemom, ki ga bodo priredili guverner Kyota Keiji Yamada, župan Kyota Kadokawa Daisak ter drugi predstavniki lokalnih oblasti Kyota.