Tomo Česen

Medalja za zasluge, vročitev 20. junija 2016

Medalja za zasluge
za vsestranski prispevek k razvoju športnega plezanja v Sloveniji in vrhunske alpinistične dosežke

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Tomu Česnu vročil odlikovanje medaljo za zasluge 20. junija 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje Tomu Česnu
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Tomo Česen je alpinist, alpinistični inštruktor, inštruktor športnega plezanja in gorski vodnik. Več kot dvajset let deluje tudi na različnih področjih v Planinski zvezi Slovenije ter zavzeto skrbi za razvoj slovenskega športnega plezanja in alpinizma.
Plezati je začel kot srednješolec, ko se je vključil v alpinistično šolo Planinskega društva Kranj. V štirih desetletjih delovanja se je preizkusil v številnih zvrsteh alpinizma, športnega plezanja in gorskega vodništva. Je predstavnik generacije, ki je v osemdesetih letih minulega stoletja dvignila slovenski alpinizem na takrat najvišjo možno raven. S svojimi solo vzponi se je kosal z najboljšimi alpinisti na svetu in jih večkrat tudi presegel. Skladno z merili Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez je trinajstkrat dosegel status vrhunskega športnika v različnih razredih.
Od leta 2009 je vodja usposabljanja v Komisiji za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije. Pred tem je več kot poldrugo desetletje vodil Komisijo za športno plezanje, ki se je resno lotila obnavljanja in opremljanja smeri v slovenskih naravnih plezališčih. Tudi po njegovi zaslugi ta zdaj sodijo med bolje urejena v Evropi ter glede na varnost in kakovost omogočajo visoko raven slovenskega športnega plezanja. Z uspešno izpeljavo tega projekta je pomembno prispeval k širokemu razmahu športnega plezanja v Sloveniji.
Od leta 1994 je odgovoren za izvedbo državnih prvenstev, hkrati je tudi organizator in vodja tekme svetovnega pokala v športnem plezanju. Leta 2012 je Slovenija že dvanajstič gostila Evropski mladinski pokal v športnem plezanju. Je tudi postavljavec smeri z mednarodno licenco.
Po njegovi zaslugi ima Slovenija enega najbolje organiziranih sistemov tekmovanj za vse kategorije, tudi za najmlajše, dobro usposobljene inštruktorje in trenerje športnega plezanja in alpinizma ter reprezentanco, ki redno dosega najvišje uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih. Bil je mladinski selektor, osem let članski selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, sedem let pa tudi trener Martine Čufar, ki je leta 2001 osvojila naslov svetovne prvakinje.