Predsednik Pahor kot prvi slovenski predsednik na uradni obisk v Republiko Korejo; obisk bo izkoristil tudi za ogled nekaterih tekem naših športnikov na zimskih OI

Seul, 19. 2. 2018 | napovednik

Predsednik Republike Borut Pahor se bo 19. in 20. februarja 2018 mudil na uradnem obisku v Republiki Koreji, kjer ga bo gostil južnokorejski predsednik Moon Jae-in. V predsednikovi uradni delegaciji bo tudi direktor ITF Tomaž Lovrenčič.

Prvi uradni obisk slovenskega predsednika prihaja v pomembnem času, ko Slovenija in Južna Koreja obeležujeta 25. obletnico diplomatskih odnosov. Predsednik republike Borut Pahor se bo v okviru uradnega obiska v Seulu sestal z gostiteljem, predsednikom Republike Koreje Moon Jae-inom, predsednikom parlamenta Chung Sye-kyunom in ministrico za zunanje zadeve Kang Kyung-wha.

Politično sodelovanje dveh prijateljskih in sorodno mislečih držav se krepi tako v bilateralnem kot multilateralnem pogledu, obisk na predsedniški ravni pa bo zagotovo dodatna spodbuda za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja, trgovine in investicij, kjer obstaja še veliko neizkoriščenega potenciala.

Uradni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je namenjen nadaljnji krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama, predvsem z namenom iskanja možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja in izmenjavi stališč o ključnih aktualnih mednarodnopolitičnih temah. Poglavitne teme bilateralnih pogovorov bodo krepitev dvostranskega in multilateralnega političnega sodelovanja, pregled gospodarskega sodelovanja in predstavitev gospodarskih načrtov vlade ter možnosti, ki so v Sloveniji na voljo južnokorejskim partnerjem in investitorjem. Pogovori bodo namenjeni tudi pregledu sodelovanja v Svetu za človekove pravice OZN, ki mu Slovenija letos predseduje, sodelovanju v okviru ustanove za krepitev človekove varnosti ITF, ter sodelovanje v okviru Blejskega strateškega foruma, na katerega je letos vabljena zunanja ministrica Kang Kyung-wha.

Republika Koreja se danes po metodologiji Svetovnega ekonomskega foruma uvršča med 25 najbolj konkurenčnih gospodarstev sveta ter velja za 15. največje svetovno gospodarstvo po bruto domačem proizvodu (BDP) oziroma 12. po kupni moči. Med državama sta na gospodarskem področju sklenjena Konvencija o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka (2005) in Sporazum o gospodarskem sodelovanju (2015). Leta 2016 je obseg blagovne menjave znašal 336,9 mio EUR. Izvoz je znašal 52,9 mio EUR in se je v primerjavi z enakim obdobjem v l. 2015 (43,7 mio EUR) povečal za 21 %, uvoz pa je dosegel vrednost 284 mio EUR in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je znašal 323,5 mio EUR, zmanjšal za 12,2 %. V prvih desetih mesecih leta 2017 je obseg blagovne menjave znašal 351,04 mio EUR in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 25% in to predvsem po zaslugi izvoza (98,56 mio EUR z rastjo 123,4%).

Na področju turizma, ene ključnih gospodarskih panog v Republiki Sloveniji, beležimo rast obiska korejskih turistov (op.: v letu 2017 jih je Slovenijo obiskalo okrog 134 000) in želimo si še več njihovih prihodov in nočitev. Velik potencial predstavlja področje transporta in logistike, predvsem z Luko Koper. Ta predstavlja najkrajšo in najbolj efektivno povezavo Vzhodne Azije s srednjo Evropo. Slovenija je, zaradi spodbudne gospodarske slike in investicijskega okolja, zelo zanimiva partnerka za nove korejske neposredne investicije.

Republika Koreja sodi med pomembno donatorko ITF – ustanove za krepitev človekove varnosti, ki jo je z namenom zagotavljanja pomoči in krepitve varnosti ter obnove in razvoja držav, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi, pred dvajsetimi leti ustanovila vlada Republike Slovenije. ITF ostaja zaupanja vreden partner Republike Koreje v projektih na Zahodnem Balkanu, Bližnjem Vzhodu in v Centralni Aziji ter je pripravljena sodelovanje, v skladu s korejskimi željami, še razširiti.

Državi sodelujeta tudi na področju izobraževanja, kjer smo priča številnim univerzitetnim izmenjavam in programom t.i. dvojne diplome. Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je odprta Vzhodnoazijska raziskovalna knjižnica (EARL), kjer je poseben kotiček namenjen tudi Republiki Koreji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v okviru uradnega obiska v Republiki Koreji v soboto, 17. in v nedeljo, 18. februarja 2018 udeležil XXIII. zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. Med obiskom olimpijade si bo predsednik republike ogledal nekatere tekme, v katerih sodelujejo slovenski športniki in športnice ter obiskal olimpijsko vas. Udeležba predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu pomeni podporo slovenskim zimskim športom in našim odličnim športnicam in športnikom ob njihovih izjemnih uspehih.