Rekorden obisk Predsedniške palače ob dnevu odprtih vrat

Ljubljana, 8. 2. 2015 | sporočila za javnost

Danes, ob državnem prazniku Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, je Urad predsednika Republike Slovenije ponovno, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je tokrat obiskalo rekordno število obiskovalcev, v treh skupinah kar 350, ki so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in obiskali tudi delovne prostore predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Dan odprtih vrat v Predsedniški palači
Foto: Daniel Novakovič / STA

Prvi dve skupini je pozdravila gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka Urada predsednika Republike Slovenije. Generalna sekretarka jim je predstavila delo in organiziranost urada predsednika, ter v sproščenem klepetu odgovarjala na številna vprašanja, povezana z delovanjem urada predsednika. V času obiska so si obiskovalci z zanimanjem ogledali menjavo častne straže garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.

Dan odprtih vrat v Predsedniški palači
Foto: Daniel Novakovič / STA

Obiskovalce, ki so obiskali Predsedniško palačo v tretjem organiziranem terminu ogleda, je sprejel predsednik republike Borut Pahor z družino. Predsednik Pahor je obiskovalce ob slovenskem kulturnem prazniku tudi nagovoril ter z veseljem odgovoril na nekaj njihovih vprašanj.

Predsednik republike je uvodoma vsem obiskovalkam in obiskovalkam čestital ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu. Dejal je, da smo eden izmed redkih narodov, ki svojo kulturno dediščino obeležuje z državnim praznikom, čemur je gotovo tudi pripisati tokratni rekordni obisk dneva odprtih vrat. Dodal je, da smo ena izmed redkih držav v svetu, če ne celo edina, kjer predsednik republike ob ogledu Predsedniške palače, popelje obiskovalce po svojih delovnih prostorih. »Tukaj smo zaradi in predvsem za ljudi«, je dejal predsednik Pahor in izrazil željo, da bi si ob naslednjem dnevu odprtih vrat še več ljudi ogledalo Predsedniško palačo, ki je sicer tudi kulturni spomenik.

Ob tej priložnosti so si lahko obiskovalci ogledali tudi faksimile in študijsko izdajo dela »Gratae posteritati« (Ljubim zanamcem) Žige Herbersteina, prvi izvod iz serije izdaje (1/100), posebno dragocenost, ki jo je predsedniku republike predal mag. Matjaž Neudauer, direktor Knjižnice Jožeta Potrča Ptuj. Izdaja iz leta 1560 je druga izdaja dela Gratae posteritati in eno od sedmih Herbersteinovih avtobiografskih del. Ptujski izvod Gratae posteritati je eden redkih ohranjenih koloriranih izvodov na svetu in je še posebej dragocen, ker je bil nekdaj sestavni del bogate knjižnice družine Herberstein na Ptuju.

Dopoldne pa je v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja venec k Prešernovemu spomeniku v Ljubljani položil svetovalec predsednika republike za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo akademik prof. dr. Boštjan Žekš.

V imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja venec k Prešernovemu spomeniku v Ljubljani položil akademik prof. dr. Boštjan Žekš
Foto: Anže Malovrh / STA

Glavni cilj tovrstnih obiskov je odpreti vrata Predsedniške palače obiskovalcem in ob tem približati delo Predsednika Republike Slovenije ter njegovih sodelavcev širši javnosti. Naslednji dan odprtih vrat bo v ponedeljek, 27. aprila 2015 ob dnevu upora proti okupatorju. Vljudno vabljeni.