Predsednik republike ob rekonstrukciji rimskodobnega deblaka: »Slovenija je dežela z imenitno kulturno dediščino«

Vrhnika, 11. 8. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil predstavitve izdelave oziroma rekonstrukcije deblaka iz rimskega obdobja. Predstavitev so pripravili Zavod za podvodno arheologijo, Skupina Stik – Zavod za preučevanje povezovalnih področij preteklosti in sedanjosti in Kulturno društvo Vespesjan. Namen projekta je predstavitev in promocija kulturne in arheološke dediščine skozi izdelavo in uporabo deblaka, ki bo tak, kakršni so nekoč pluli po ljubljanskem barju. Tako si je predsednik republike ogledal tudi tipično dogajanje v rimskem vojaškem taboru s predstavitvijo vojaške opreme tistega časa, postopkov za izdelavo tesarskega orodja (tesarske sekire in dleta), rimske tržnice in kuhinje.

   Predsednik republike si je ogledal rekonstrukcijo rimskodobnega deblaka
   Foto: Nebojša Tejić / STA

   Predsednik republike je v izjavi za medije dejal, da je danes obiskal mlade znanstvenike, ki zaradi svojega znanja in privrženosti iskanju posebnosti naše zgodovine poskušajo prihajajočim generacijam odkrivati tančice skrivnosti tedanjega življenja. »To se mi zdi zelo dragoceno. Slovenija je dežela imenitne kulturne dediščine, arheološke dediščine in zgodovine. Mladi ljudje, ki jih različni vabijo interesi, skupaj oživljajo to tradicijo,« je dejal predsednik republike in dodal, da ima Slovenija bogato dediščino, s katero se lahko pohvalimo. Ta tudi nam omogoča, da smo nanjo ponosni, da se zavedamo, da smo njeni dediči in da moramo za njeno ohranjanje tudi ustrezno skrbeti.

   Predsednik republike si je ogledal rekonstrukcijo rimskodobnega deblaka
   Foto: Nebojpa Tejić / STA

   S projektom »Deblak« želi Zavod za podvodno arheologijo predstaviti rekonstrukcijo zgodovinskih plovil, ki so nekoč plula po Ljubljanici. Rekonstrukcija je izvedena na način in z orodji, ki so bila značilna za tisto obdobje. Hkrati pa skupaj z Oddelkom za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani študentom omogočajo praktično usposabljanje.