Štefan Planinc

Srebrni red za zasluge, vročitev 2. decembra 2015

Srebrni red za zasluge
za bogato ustvarjalno pot nenehnega hrepenenja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Štefanu Planincu vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge 2. decembra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Štefanu Planincu, akademskemu slikarju in ilustratorju, 
za bogato ustvarjalno pot nenehnega hrepenenja.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Štefan Planinc je eden najpomembnejših slovenskih slikarjev fantastične in nadrealistične figuralike ter mojster knjižne ilustracije. Imel je več kot štirideset samostojnih razstav, prav tako je sodeloval na več kot štiridesetih skupinskih postavitvah. Njegov slikarski opus dopolnjuje izjemno bogat opus več kot šestdesetih knjižnih ilustracij in več kot tridesetih knjižnih oprem.
Študiral je na ljubljanski Akademiji upodabljajočih umetnosti in diplomiral pri prof. Gojmiru Antonu Kosu, specialko pa je zaključil pri prof. Mariju Preglju. Resno ilustratorsko delo je začel pri založbi Mladinska knjiga, časopisih in revijah.
Po letu 1962 so začeli nastajati njegovi slikarski cikli Prasvet, Ceste, Zoon politikon, Silfe, Španski ciklus, Novi prasvet, Nazaj v prasvet. Ustvaril je vrsto risarskih ciklov in ostajal ves čas tesno povezan tudi z besedno umetnostjo.
Kot slikarja nadrealističnih svetov Planinca resnični svet zanima le kot zunanje izhodišče. Njegova ustvarjalnost nas popelje v povsem nova, tuja vsemirja: v misteriozen svet fantastike, podzavesti in domišljije, ki ga umetnik raziskuje v svojem celotnem opusu. Vsebinsko je njegov skrivnostni svet zelo razgiban in izrisan z veliko natančnostjo, ki zadosti vsem vrhunskim merilom. Javnost je njegovo eruptivno likovno izpoved, ki izziva s svojimi neznankami in zagonetkami, že v petdesetih letih prejšnjega stoletja sprejela zelo dobro in jo z zanimanjem spremlja še danes. Med poznavalci slovenskega slikarstva velja za samotnega jezdeca, ki jadra na krilih svoje neverjetne domišljije.
Pomemben del Planinčevega opusa predstavlja tudi njegovo pedagoško delo, ki ga je začel leta 1974 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, sprva kot docent, pozneje pa kot redni profesor.
Po treh Levstikovih nagradah za mladinsko ilustracijo je Planinc na bienalu ilustracije dobil tudi nagrado za življenjsko delo, prejel je nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Jakopičevo nagrado in leta 2008 še nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.