Predsednik republike Borut Pahor: "Enakopravnost moramo zagotoviti vsem otrokom"

Ljubljana, 6. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ministrici Anji Kopač Mrak danes predal Memorandum o zagotavljanju enakih možnosti za osebe z Downovim sindromom in druge osebe z motnjami v duševnem razvoju. Na novinarski konferenci se je predsednik republike odzval tudi na aktualno dogajanje v državi.
Memorandum je rezultat pobude predsednika republike, ki je nastala ob svetovnem dnevu Downovega sindroma (21. marec), da se s skupnimi močmi pripravi in oblikuje rešitve za izboljšanje položaja oseb s posebnimi potrebami, predvsem oseb z Downovim sindromom. V memorandumu je tudi poziv za ustrezno dopolnitev prevoda besede "disabilities", saj se v ratificiranem prevodu Konvencije združenih narodov o invalidih uporablja prevod, ki ne vključuje vseh oseb s posebnimi potrebami (v 24. členu omenjene konvencije so v izobraževalnem sistemu priznane pravice samo invalidom, kar onemogoča otrokom z Downovim sindromom in avtistom, da se enakopravno vključujejo v redne šole s prilagojenim programom) - na kar ste opozorili tudi v včerajšnjem prispevku v vaši oddaji. V memorandumu so med drugim izpostavljene tudi rešitve za probleme inkluzivne vzgoje in izobraževanja, zgodnje obravnave otrok z Downovim sindromom, zaposlovanje za odrasle in programi za starejše.

Predsednik je uvodoma opozoril, da moramo kot skupnost držati skupaj, ne glede na razlike med nami, če želimo premagati krizo in dodal, "če bomo ustvarili družbo vključenih bomo vsi živeli bolje". Predsednik republike veliko svojega časa nameni prav najbolj ranljivim skupinam družbe, med drugim prav otrokom s posebnimi potrebami. Na povabilo staršev je predsednik že obiskal otroka s cerebralno paralizo, se udeležil dobrodelnega teka v Laškem in Novi gorici, v okviru projekta "SKUPAJ - Spodbujajmo drug drugega" spoznal delo terapevtov otrok s cerebralno paralizo in se pridružil otrokom s posebnimi potrebami v šoli v naravi. Svojo podporo prizadevanjem za dvigovanje splošne zavesti o pomenu medsebojne pomoči in odgovornosti za soljudi je predsednik izkazal tudi z udeležbo na raznih dobrodelnih prireditvah različnih organizacij in društev. V prejšnjem tednu se je predsednik odzval tudi na prijazno povabilo dečka Mateja in ga spremljal na mednarodnem festivalu "Igraj se z mano". Že to soboto pa bo predsednik sodeloval v klicnem centru dobrodelne prireditve "Down up", za Center za Downov sindrom za vzpostavitev ustrezne zgodnje obravnave pomembne za doseganje rezultatov za njihovo samostojno vključevanje v družbo. Današnja predaja memoranduma je potekala tudi ob zaključku tedna oseb s posebnimi potrebami, katerega pobudnica je Varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije.

Po predaji memoranduma se je predsednik republike odzval tudi na aktualne politične zadeve. Predsednik je dejal, da je potrebno odločitve institucij pravne države spoštovati ne glede na to ali se z njimi strinjamo ali ne. Okoliščine, ki smo jim priča, predsednik republike razume kot "povečano tveganje za doseganje potrebne nacionalne enotnosti in sodelovanja vseh, ne glede na politično prepričanje, za izhod iz krize". Dodal je, da kot do sedaj tudi v prihodnje ne bo komentiral postopkov, ki tečejo pred ustanovami pravne države. Ob tem je predsednik dejal, da želi pozvati vse, da se potrudimo razumeti in spoštovati tiste, ki mislijo drugače od nas. "Ljudje imamo pravico povedati svoje mnenje, a pri tem moramo biti tisti, ki imamo več politične moči in bi lahko dajali zgolj vtis, da poskušamo s svojimi izjavami kakor koli vplivati na sicer avtonomno vejo sodne oblasti, v svojih izjavah previdni," je poudaril.