Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Albaniji

Tirana, 4. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Albanije Ilirja Mete mudi na uradnem obisku v Republiki Albaniji.

Namen obiska je utrditi dobre politične odnose ter vsestransko sodelovanje med državama. Uradni obisk je hkrati priložnost za seznanitev z notranjepolitičnimi razmerami v Albaniji in s pričakovanji, povezanimi z njenim napredkom v pogajalskem procesu z Evropsko unijo.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Albanije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Albaniji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednika Pahor in Meta sta soglašala, da je sodelovanje med državama na političnem področju dobro, odnosi pa so prijateljski in brez odprtih vprašanj. Potrdila sta interes za nadaljevanje in okrepitev sodelovanja na politični in strokovni ravni tudi v prihodnje.

Predsednik Meta je predsednika Pahorja seznanil z doseženim napredkom Albanije pri izpolnjevanju ključnih prednostnih nalog za odprtje pristopnih pogajanj z EU, predvsem glede implementacije reform. Izrazil je pričakovanje, da bo Albanija junija dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z EU. Predsednik Republike Slovenije je dejal, da bo Slovenija kot doslej tudi v prihodnje podpirala Albanijo v procesu vključevanja v EU in zagotovil nadaljnjo pomoč in podporo Republike Slovenije pri nadaljevanju reformnih procesov, potrebnih za začetek pristopnih pogajanj za polnopravno članstvo Republike Albanije v Evropski uniji. Ocenil je, da je potrebno širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana geopolitično in ne tehnično vprašanje.

Sogovornika sta izmenjala poglede na aktualne razmere v regiji in se pogovorila o pripravah na vrh procesa voditeljev Brdo Brijuni, ki ga bo 8. in 9. maja gostila Albanija. Ocenila sta, da je ta regionalna iniciativa spodbudila številne pozitivne premike pri reševanju odprtih regionalnih vprašanj.

Predsednik Pahor je poudaril, da je sodelovanje med obema državama na mnogih področjih dobro, vendar verjame, da obstaja veliko priložnost za nadaljnje sodelovanje, zlasti na področju gospodarskega sodelovanja, ki je relativno skromno. Albanija se je v letu 2017 uvrstila na 58. mesto med slovenskimi trgovinskimi partnericami glede na obseg blagovne menjave, ki je v letu 2017 znašal 53,1 mio EUR. V prvih devetih mesecih leta 2018 je obseg blagovne menjave med Slovenijo in Albanijo znašal 34,3 mio EUR, kar predstavlja 14,1 % zmanjšanje glede na enako obdobje leta 2017.

Državi povezuje tudi razvojno sodelovanje: Albanija je v letih od 2010 do 2016 od Slovenije prejela dobra 2 mio EUR pomoči, pri čemer je bilo največ sredstev namenjenih področju napredka pri uresničevanju prizadevanj za članstvo v Evropski uniji.

Sledilo bo srečanje predsednika Pahorja predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramo, v okviru uradnega obiska se bo predsednik Republike Slovenije danes srečal še z vodjo opozicije (Demokratska stranka) Lulzimom Basho.

Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo v čast predsedniku Pahorju prireja albanski predsednik Ilir Meta.

Jutri bo predsednik republike Borut Pahor položil venec na grob narodnih junakov in se srečal z županom Tirane, ki mu bo svečano predal ključ mesta.

Predsednik Pahor se bo srečal tudi s predsednikom parlamenta Republike Albanije Gramozom Ruçijem. Uradni obisk Albanije bo predsednik Pahor sklenil z obiskom mesta Kruje, kjer se je rodil albanski narodni heroj Skenderbeg.

Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Albaniji
Foto: Daniel Novakovič/STA