Predsednik republike na otvoritvi 1. Festivala strpnosti v Ljubljani v Mini teatru

Ljubljana, 4. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je nocoj v Ljubljani udeležil otvoritve 1. Festivala strpnosti in si ogledal otvoritveno projekcijo filma Collete, ki temelji na romanu Deklica iz Antwerpna avtorja Arnošta Lustiga. Festival strpnosti poteka v soorganizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana in v regionalnem sodelovanju s projektom Judovski filmski festival, ki v Zagrebu poteka že devet let (Jewish Film Festival Zagreb).

Predsednik Pahor je festival pozdravil z besedami hvaležnosti vsem, ki sodelujejo pri njegovi organizaciji in nasploh snovanju dejavnosti in dogodkov, s katerimi opominjajo in spominjajo na grozote, ki se ne smejo nikoli več ponoviti. Pozval je vse, da takšnim apelom prisluhnemo in da storimo vse, kar je v naši moči, da se nestrpnost med nami ne bo imela prostora.  

Otvoritve se je udeležil tudi častni predsednik festivala gospod Branko Lustig, preživeli holokavsta in dvakratni dobitnik oskarja (za produkcijo filma Schindlerjev seznam in filma Gladiator). Gospod Lustig je v svojem nagovoru spomnil na nedavno komemoracijo ob 70. obletnici osvoboditve Auschwitza, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Lustig je soglašal, da je treba zlasti mladim po vsem svetu vedno in znova ponavljati, da mir ni samoumeven in da smo vedno ljudje tisti, ki ga prekinemo - torej smo tudi mi tisti, ki smo ga dolžni ohraniti. Branko Lustig v svojih številnih predavanjih mladim pripoveduje o pomenu strpnosti, medsebojnega spoštovanja in sprejemanja različnosti ter o tem, kako je preživel. 

Na festivalu je na ogled tudi razstava Antimasonski plakati, ki je v lasti znamenitega striparja in grafičnega oblikovalca Mirka Ilića, ki bo prav tako gost festivala.

Predsednik republike na otvoritvi 1. Festivala strpnosti v Ljubljani
Foto: STA/Daniel Novakovič