Skupina slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici

Red za zasluge, vročitev 31. marca 2016

Red za zasluge
za vrhunske znanstvene dosežke na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici vročil odlikovanje red za zasluge 31. marca 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači. Skupino slovenskih znanstvenikov, ki v mednarodnem eksperimentu uspešno deluje že od leta 1996 in je s svojim delom pomembno prispevala v zakladnico svetovnega znanja sestavljajo: dr. Vladimir Cindro, dr. Andrej Filipčič, dr. Andrej Gorišek, dr. Borut Paul Kerševan, dr. Gregor Kramberger, dr. Igor Mandić, dr. Marko Zavrtanik in njen vodja dr. Marko Mikuž.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodeluje v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici vročil odlikovanje red za zasluge na slovesnosti v Predsedniški palači.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Septembra 2008 je v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev s kratico CERN z velikim pričakovanjem začel delovati veliki hadronski trkalnik. Gre za najobsežnejše mednarodno sodelovanje znanstvenikov s področja fizikalnih znanosti doslej, s ciljem, da bi raziskali naravo snovi in lastnosti sil, ki oblikujejo vesolje.

Znanstveniki v skupini ATLAS v CERN-u z detektorji delcev preučujejo njihove trke, katerih analiza je potrdila obstoj Higgsovega bozona. V skupini sodeluje čez tri tisoč znanstvenikov iz 177 institucij in 38 držav. Med njimi je skupina iz Slovenije, ki v eksperimentu uspešno deluje že od leta 1996. Skupino vodi dr. Marko Mikuž, v njej pa sodelujejo še dr. Vladimir Cindro, dr. Andrej Filipčič, dr. Andrej Gorišek, dr. Borut Paul Kerševan, dr. Gregor Kramberger, dr. Igor Mandić in dr. Marko Zavrtanik.

Leta 2015 je trkalnik postavil nov mejnik v iskanju odgovorov o naravi temne snovi ter o osnovnih gradnikih in silah v vesolju. Slovenska skupina je sodelovala na več področjih. Načrtovala je detektor, preizkušala posamične komponente, jih optimizirala, gradila infrastrukturo in vrednotila rezultate. Sodelovala je pri razvoju senzorjev in čitalne elektronike, razvijala programsko opremo za simulacijo fizikalnih procesov in obdelovala podatke. Tudi pri računalniški tehnologiji, ki jo pionirsko uporablja CERN in pomeni kvalitativen preskok, kakršnega je pomenil svetovni splet za izmenjavo podatkov, so se slovenski znanstveniki uveljavili pri izgradnji in vzdrževanju globalne računalniške infrastrukture. Poseben dosežek je tudi razvoj orodij za neposredne interakcije med različnimi sistemi, ki povezujejo superračunalniške centre z več kot 20 tisoč prostovoljci na domačih računalnikih.

S svojim delom je skupina slovenskih znanstvenikov pomembno prispevala v zakladnico svetovnega znanja. Njeno sodelovanje v največjem znanstvenem projektu v zgodovini človeštva slovensko znanost neposredno povezuje z najnovejšimi vrhunskimi tehnologijami. Ob tem uspehi slovenske skupine, zaradi katerih so bile posameznikom zaupane tudi odgovorne funkcije, pomembno dvigujejo ugled slovenske eksperimentalne fizike delcev v mednarodnem prostoru in slovenske znanosti nasploh.