Predsednik Pahor za ponovitev razpisa za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu

Ljubljana, 1. 7. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes sestal z vsemi vodji poslanskih skupin v Državnem zboru Republike Slovenije. To je bilo prvo srečanje take vrste, ki so ga sogovorniki ocenili kot zelo koristnega.

Na srečanju so udeleženci izmenjali mnenja in stališča glede nadaljevanja postopka izbire kandidatov za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu in se seznanili še z nekaterimi podrobnostmi glede omenjenega postopka.

Po izmenjavi mnenj so vodje poslanskih skupin izrazili razumevanje za odločitev predsednika republike, da predlaga ponovitev razpisa za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Ponovitev razpisa v tem zahtevnem postopku ni neobičajna. Pri izvolitvi sedanjega sodnika dr. Boštjana M. Zupančiča, je bilo leta 2007 potrebnih 9 ponovljenih razpisov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je sestal z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru Republike Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike je na podlagi posveta z vodji poslanskih skupin presodil, da ne more oblikovati liste treh kandidatov, ki bi zadostili vsem strogim kriterijem in priporočilom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Ti med drugim zahtevajo tako visoko strokovno in osebno integriteto predlaganih kandidatov kot tudi ustrezno zastopanost obeh spolov na kandidatni listi. Ker končno odločitev o izbiri sodnika ali sodnice na Evropskem sodišču za človekove pravice izmed treh predlaganih kandidatov sprejme Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, je neupoštevanje potrebnih kriterijev lahko razlog za zavrnitev liste v celoti.

Predsednik republike bo ministra za pravosodje obvestil o svoji odločitvi in ga zaprosil, da čim prej ponovi postopek razpisa za omenjeno funkcijo.