SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je s slavnostnim nagovorom nastopil na slavnostni otvoritvi 10. Mednarodne konference Dan Afrike

Ljubljana, 26. 5. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s slavnostnim nagovorom nastopil na današnji slavnostni otvoritvi 10. Mednarodne konference Dan Afrike, ki letos poteka virtualno.

Konferenca, ki jo že deseto leto zapored prirejajo Ministrstvo za zunanje zadeve, Evropska komisija in Kraljevi inštitut za mednarodne odnose Chantam House iz Združenega kraljestva poteka v okviru Blejskega strateškega foruma.

Predsednik republike je častni pokrovitelj 10. Mednarodne konference Dan Afrike.Besedilo slavnostnega nagovora predsednika republike (Velja govorjena beseda!)

Spoštovani predsednik,

spoštovani ministri, ekscelence,

dame in gospodje,

V veliko čast in veselje mi je, da vas lahko nagovorim na jubilejnem, desetem Dnevu Afrike.

Dan Afrike od leta 2012 dalje vsako leto povezuje predstavnike slovenskega političnega, gospodarskega in kulturnega življenja s predstavniki afriških držav.

Omogoča iskanje načinov za tesnejše dvostransko sodelovanje ter za lažje in učinkovitejše spopadanje z globalnimi izzivi.

Dan Afrike je postal pomembna oblika in sredstvo za krepitev sodelovanja in partnerstva. Ne le med Slovenijo in afriškimi državami, pač pa tudi našimi evropskimi partnerji.

Pozdravljam odločitev, da se s to lepo in pomembno tradicijo nadaljuje kljub omejitvam, ki nam jih povzroča pandemija Covid-19. Upam, da bo prihodnje srečanje potekalo v živo.

Še posebej toplo pa pozdravljam usmeritev razprav na Dnevu Afrike v trajnostni razvoj in učinkovitejše spopadanje s podnebnimi spremembami.

Temu je namenjeno tudi letošnje srečanje, katerega nosilna tema je voda. Gre za izjemno pomembno temo, ki ji moramo posvetiti maksimalno pozornost. Tako v Sloveniji, Evropski uniji, Afriki in drugod po svetu.

Pogosto se zdi, da zlasti v državi, kot je zelena in z naravnimi danostmi obdarjena Slovenija, to ni pereča tema. A že dolgo ni tako. Čedalje bolj se tudi pri nas zavedamo pomena dobrega upravljanja z vodami.

Dostop do pitne vode in sanitarij je pomemben cilj trajnostnega razvoja in pogoj za uveljavitev Pariškega podnebnega sporazuma. Slovenija je pravico do čiste pitne vode zapisala v ustavo in uravnavanju voda namenja posebno skrb.

Marsikje drugje so vodni viri še bolj omejeni. Vem, da se v prenekaterih afriških državah že soočate z izzivi, povezanimi z vodo.

Dostop do vodnih virov in upravljanje z njimi je za mnoga okolja tudi varnostni izziv. Zato vedno pozivam k sodelovanju pri upravljanju z vodnimi viri.

Spoštovani visoki gostje,
Slovenija bo čez dober mesec začela svoje šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije. Tudi v tej vlogi bo sodelovanju Evropske unije z Afriko namenila vso potrebno pozornost.

Prepričan sem, da bo tokratna edicija Dneva Afrike še okrepila sodelovanje Slovenije s posameznimi Afriškimi državami ter Afriško unijo.

Želim vam uspešno delo!