SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na državni slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite

Kongresni center Brdo pri Kranju, 1. 3. 2013 | govori

Spoštovane pripadnice in pripadniki Civilne zaščite, gasilke in gasilci, gorski in jamarski reševalci, vodniki reševalnih psov, pripadniki drugih reševalnih služb, policistke in policisti, vojakinje in vojaki, cenjeni gostje.

Slovenski geografski prostor je podvržen ogroženosti zaradi najrazličnejših vrst nesreč. S temi nevarnostmi moramo znati živeti in biti nanje pripravljeni. Verjetno ni mogoče biti pripravljen prav na vse vrste nesreč. Pomembno pa je, da imamo organiziran, preizkušen in uspešen sistem za obvladovanje in odpravljanje njihovih posledic. Sistem civilne zaščite to je. Ponosni smo na široko razvejano organizacijo poklicnih, dolžnostnih zlasti pa prostovoljnih reševalnih služb in operativnih sestavov, ki jih po potrebi okrepijo slovenski vojaki in policisti. Danes ste tukaj predstavniki, v imenu 70 tisoč prostovoljcev in profesionalcev. Vaše poslanstvo je plemenito in si zasluži širše družbeno občudovanje.

Predsednik republike na državni slovesnosti ob Dnevu civilne zaščite
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ko se po nesrečah vzpostavi kolikor toliko normalno stanje, po navadi prehitro pozabimo na vse tiste, ki ste nesebično ukrepali tudi z izpostavljanjem svojega zdravja ali celo življenja, da bi pomagali prizadetim v nesreči. Pozabimo ali pa se sploh ne zavedamo dejstva, a je za uspešno pomoč potrebno vložiti veliko napora in odrekanja prostega časa, zasebnega življenja ali celo lastnih financ za usposabljanje, za to, da ste pripravljeni. Potrebna je velika volja in moralna trdnost ter pogum, da ste v trenutkih, ko večina gleda kako zaščititi lastno življenje, pripravljeni priskočiti na pomoč drugim. Ste zgled solidarne in humane družbe.

Zavedam se, da varčevanje ni zaobšlo niti sistema zaščite in reševanja ter posledično enot civilne zaščite. Kljub temu, da je državni zbor sprejel strateške dokumente na tem področju in kljub temu, da se je sistem obvezal za izboljšave, določeni projekti ne bodo realizirani v zahtevanem času. To predstavlja določeno tveganje. Do neke meje ga je mogoče zmanjšati z za vas značilno iznajdljivostjo. Tako stanje pa ne more trajati v nedogled. Nesreče, tako naravne kot človeške, se namreč ne ozirajo na varčevanje.

Tako nam tudi minulo leto 2012 ni prizaneslo in si ga bomo zapomnili po katastrofalnih poplavah, tako kot leta 1990, 2007 in 2010.

Niso se ponovile le poplave, ponovila se ju tudi reakcija prebivalstva. Le redki so se ob prvih opozorilih meteorologov in hidrologov, da grozi nevarnost poplav zavedali, da so res ogroženi. Premalo je bilo tistih, ki so opozorila vzeli resno ter se na poplave tudi pripravili oziroma pravočasno umaknili svojo lastnino ali zapustili svoja prebivališča. Poplave so povzročile ogromno materialno škodo, a človeških žrtev k sreči ni bilo, zahvaljujoč tudi pravočasnem in ustreznem odzivu vseh sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Zgodila se je balonarska nesreča, kakršne do takrat nismo poznali, z hudimi, tragičnimi posledicami. Nesreča, ki je zahtevala koordinirano intervencijo policistov, gasilcev, reševalcev, različnih zdravstvenih ustanov in pripadnikov sil za zaščito reševanje in pomoč kot tudi policije in vojske. Lahko ocenimo, da je bilo sodelovanje služb in enot na kraju nesreče odlično.

Ne pozabimo na požare v naravi v mesecu avgustu kjer je bilo angažirano več kot 2.300 gasilcev, 11 helikopterjev Slovenske vojske, ter helikopter in letalo italijanske Civilne zaščite, s čimer se je pokazala tudi velika stopnja meddržavnega sodelovanja in solidarnosti.

Ob teh nesrečah ugotavljamo, da nam žal narava vedno znova sporoča, kako nepredvidljiva, neukrotljiva, pred vsem pa veliko močnejša je od nas. In svojo moč v naši mali deželi razkazuje na veliko različnih načinov. Mnogokrat njeni razdiralni moči tudi pomagamo s svojim nespametnim početjem.

Civilna zaščita je po skoraj četrt stoletja poveljevanja izgubila svojega nekdanjega poveljnika Mirana Bogataja. Sistem zaščite in reševanja ter civilna zaščita brez njega ne bi bila to kar sta in prav bi bilo, da se njegova vloga tudi ustrezno umesti v zgodovinski spomin. Zato predlagam, da poiščite primeren način, ki bo sedanje in bodoče reševalce spomnil na tega njegov prispevek za varnejše življenje v naši domovini.

Spoštovani, lahko smo ponosni na delo in uspehe, ki jih dosegate tudi v teh zahtevnih razmerah slovenski gasilci, gorski in jamarski reševalci, potapljači, pripadniki Civilne zaščite, vodniki reševalnih psov, pripadniki drugih reševalnih služb, policisti in vojaki pri zaščiti in reševanju življenj, premoženja in drugih dobrin. Vem, da to državljani od vas in nas vseh tudi pričakujejo. In vem, da boste splošno varnost zagotavljali kljub težavam in problemom, s katerimi se soočamo, v največjem možnem obsegu, z vsem vašim znanjem, sposobnostmi in razpoložljivo opremo. Vendar pri tem nismo neomejeni, niti vaše zmogljivosti niso neskončne. To morajo vedeti in se zavedati naši državljani, naša javnost in seveda vsi, ki to državo upravljamo.

Spoštovane reševalke in reševalci, gospe in gospodje, vsem se zahvaljujem za vaše humano delo, za napore, čas in pripravljenost, da bi bilo naše življenje varnejše in zato bolj kvalitetno. Čestitam vam ob letošnjem Dnevu Civilne zaščite, posebej čestitam prejemnikom priznanj in vam želim lep in prijazen dan.