Predsednik republike na slovesnosti Osnovne šole Miška Kranjca v Ljubljani

Ljubljana, 24. 3. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 30. obletnici Osnovne šole Miška Kranjca v Ljubljani, kjer je imel tudi nagovor.

Prvi je zbrane pozdravil Jožef Kavtičnik, ravnatelj šole, Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, pa je podelil priznanja zaslužnim učiteljem za 30-letno delo na šoli.

Predsednik republike na slovesnosti ob 30. obletnici OŠ Miška Kranjca v Ljubljani
Foto: Nebojša Tejić / STA

Slavnostni govornik, predsednik republike, se je v nagovoru zahvalil gospodu Kavtičniku za vabilo na slovesnost ob visokem jubileju šole. Učiteljskemu zboru je predsednik Pahor izrekel besede zahvale, saj svoje delo, ne le na tej šoli, temveč povsod po Sloveniji opravljajo s predanostjo: "Zjutraj v šolo ne prihajate le v službo, temveč opravljate pomembno poslanstvo. Tega se zavedate in v otrocih poskušate vzbuditi radovednost, nam staršem pa pomagate, saj jih tudi vzgajate," je dejal predsednik republike in jim izrekel besede zahvale za njihovo profesionalnost in srčnost. "Šola ni le pouk in pouk ni le nabiranje znanja. Ko nabirate znanje in ponotranjate vrednote, vzgajate sebe v ustvarjalne osebnosti," s temi besedami se je predsednik Pahor obrnil na učenke in učence. Poudaril je, da se zelo rad mudi med mladimi, saj so samostojna, samozavestna, kreativna in ambiciozna generacija: "Skozi šolski sistem se učite skrbeti drug za drugega, tekmujete med sabo na zdrav način, v svojih dejanjih ste solidarni," je nagovor učenkam in učencem zaključil predsednik republike, svoje misli pa namenil tudi staršem: "Kot starši se seveda sprašujemo, kakšne spremembe bodo doživeli naši otroci. Sami imamo izkušnje velikih sprememb, katerim smo bili priča v zadnjih tridesetih letih. Zato moramo v luči prihajajočih sprememb, ko se zdi, da se na horizontu riše nekaj, kar bi lahko bila varnostna kriza, naše otroke navaditi živeti s temi spremembami in jih naučiti odgovornosti, da bodo te spremembe razumeli," je dejal predsednik republike. "Potruditi se moramo, da bodo naši otroci zrasli v svobodomiselne in ustvarjalne osebnosti. Da se bomo lahko zanesli na njihova ravnanja, ko bodo za svet postali odgovorni oni," je govor zaključil predsednik republike.

Predsednik republike na slovesnosti ob 30. obletnici OŠ Miška Kranjca v Ljubljani
Foto: Nebojša Tejić / STA

Slovesno prireditev »Iz popkov v cvetje« so ob pomoči učiteljskega zbora zasnovali učenci osnovne šole. Zbrane goste sta Naomi in Matic, voditelja slovesnosti, popeljala skozi zgodovino: od postavitve temeljnega kamna šole in prvega dne pouka leta 1986 do  uspehov učencev na različnih področjih skozi leta, ki so jih predstavili tako nekdanji kot sedanji učenci.