Predsednik Pahor ob uradnem obisku francoskega predsednika Hollanda v Sloveniji: "To je nov mejnik v odnosih med državama."

Ljubljana, 25. 7. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostil predsednika Francoske republike Françoisa Hollanda. To je bil prvi obisk francoskega predsednika v naši državi, ki predstavlja pomembno nadaljevanje okrepljenega političnega dialoga med obema državama. Gostitelj uradnega obiska, predsednik republike Borut Pahor je francoskega predsednika sprejel z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu, kjer sta se predsednika zadržala tudi dlje časa in pozdravila mimoidoče.

Predsednika sta obiskala tudi sedež Univerze v Ljubljani, kjer sta imela krajši pogovor s skupino študentov. Predsednik Hollande je študentom predstavil kako se z brezposelnostjo mladih soočajo v Franciji, ob čemer je izrazil prepričanje, da se bodo težave mladih, tudi tistih z diplomami, ki iščejo prvo zaposlitev, rešile, da pa sedaj stanje res ni dobro. Poudaril je, da gre tudi za evropsko težavo in da je na ravni EU zagotovljenih dve milijardi evrov za zaposlovanje mladih. Francoski predsednik se je na koncu zahvalil slovenskim študentom tudi za priložnost, da se je z njimi lahko pogovarjal v francoščini.

Glavni namen obiska predsednika Hollanda v Sloveniji je bil vezan predvsem na poglabljanje strateškega partnerstva, ki sta ga Slovenija in Francija sklenili marca 2011. Poudarek današnjega obiska je bil na krepitvi političnih in gospodarskih odnosov ter drugih oblik dvostranskega sodelovanja. Obisk je bil tudi priložnost za izmenjavo mnenj o možnostih tesnejšega sodelovanja med državama na področju evropskih zadev, povezanih z reševanjem finančne in gospodarske krize, širitvijo EU in aktualnimi mednarodnimi temami, kot so razmere v južnem Sredozemlju.

V dvostranskih pogovorih slovenskega predsednika Pahorja s predsednikom Hollandom so bile obravnavane ključne teme s področja strateškega sodelovanja in aktualne evropske ter mednarodne teme. Predsednik republike je v pogovorih poudaril, da so odnosi med državama odlični in da je Strateško partnerstvo dobra podlaga za tesnejše sodelovanje tudi v prihodnje. "Ocenjujemo, da bi ob nadgradnji partnerskih odnosov veljalo prednostno poglabljati dvostransko sodelovanje na političnem, gospodarskem in kulturno-izobraževalnem področju," je dejal slovenski predsednik.

Predsednik republike Borut Pahor se je predsedniku Hollandu še posebej zahvalil za spodbudo pri organizaciji Brdo Process - srečanja voditeljev. Ob tem je Holland povedal, da ga veseli, da je lahko sodeloval na le-tem, in da današnja udeležba prinaša tudi odgovornost ter da se je tudi po posvetu s svojim ministrom za zunanje zadeve odločil, da bo imenoval posebnega svetovalca za regijo Zahodnega Balkana.

Med osrednjimi temami pogovorov med predsednikoma so bila tudi vprašanja EU, vezana na ukrepe držav članic za uravnoteženje javnih financ in krepitev gospodarske rasti, financiranje malih in srednjih podjetij, zmanjševanje brezposelnosti, zlasti mladih, poglabljanje Ekonomske in monetarne unije, delovanje Evroskupine, širitev EU in prihodnost EU. Predsednika sta izmenjala tudi poglede obeh držav do Evropske sosedske politike, s poudarkom na njeni južni dimenziji in aktivnostih Unije za Sredozemlje.

Na tiskovni konferenci je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor dejal, da je prvi obisk francoskega predsednika v Sloveniji, kot tudi njegova udeležbo na srečanju predsednikov na Brdo Process, nov mejnik v odnosih med državama.

Francoski predsednik Hollande je po pogovorih s slovenskim predsednikom tudi povedal, da sta se strinjala, da je treba gospodarske odnose med državama še okrepiti. Dodal je tudi, da Francija podpira sodelovanje francoskih podjetij v načrtovani slovenski privatizaciji.

Ob koncu novinarske konference sta oba predsednika še enkrat izrazila sožalje družinam žrtev umrlih v železniški nesreči, ki se je včeraj zvečer zgodila v Španiji.
Predsednik Pahor in Hollande
Foto: Danijel Novakovič