SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Ljubljani gostil estonskega predsednika Toomasa Hendrika Ilvesa

Ljubljana, 14. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes na delovnem obisku v Republiki Sloveniji gostil predsednika Republike Estonije Toomasa Hendrika Ilvesa. Predsednik republike Slovenije in estonski predsednik sta imela na Gimnaziji Bežigrad tudi skupno predavanje z naslovom »Prihodnost Evrope«.

Predsednik republike Borut Pahor z estonskim predsednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor in estonski predsednik Ilves sta se po sprejemu v Predsedniški palači zadržala v pogovoru na štiri oči, na katerem sta izmenjala stališča in izkušnje obeh držav glede reševanja finančne in gospodarske krize in dobršen del pogovora posvetila tudi aktualnim evropskim temam in mednarodnopolitičnemu delovanju. Predsednik Pahor je poudaril, da so odnosi med Slovenijo in Estonijo zelo dobri in prijateljski, obe državi negujeta odkrit političen dialog, ki temelji tudi na podobnih zgodovinskih izkušnjah. Oba predsednika sta se strinjala, da bi državi lahko še poglobili gospodarsko sodelovanje, predvsem na področjih informacijsko-komunikacijske tehnologije, elektronike, okolja, živilske industrije in medicinskega turizma.

Na predavanju sta predsednika Slovenije in Estonije osredotočila na politično, socialno in finančno prihodnost Evrope. Predsednik republike Pahor se je zavzel za nadaljnjo integracijo Evropske unije, kar po njegovi oceni vključuje tudi širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana, saj je za izhod iz krize nujno tesnejše sodelovanje in nova stopnja evropskega združevanja. Oba predsednika sta se strinjala, da je krizo potrebno razumeti tudi kot priložnost, ki jo lahko izkoristimo v svoj prid, tako na področju zaposlovanja mladih kot tudi na področju konkurenčnosti in zagona gospodarstva.

Predsednik republike Borut Pahor z estonskim predsednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Estonije Ilves je dijakom razložil estonski politični sistem in vlogo predsednika v Estoniji ter uvodoma izpostavil, da Slovenija in Estonija hodita po vzporednih poteh, saj sta bili obe del večje komunistične države in sta si želeli samostojnosti, je pa poudaril, da je bila estonska izkušnja precej bolj surova kot slovenska. Predsednik Ilves je povedal, da je bila Estonija ena izmed držav, ki jih je gospodarska kriza na začetku zelo močno prizadela. Dodal je, da so se krizo spopadli sami, saj Estonija še ni bila v območju evra (vanj je vstopila leta 2011). Odločitev politikov v Estoniji, da se odločno spopadejo s krizo, so tudi ljudje razumeli in nagradili. S skupnimi močmi in z dramatičnim zmanjšanjem izdatkov jim je uspelo. Danes Estonija beleži pozitivno gospodarsko rast in ima nizko raven brezposelnosti, ki je pod povprečjem EU. Predsednik Ilves je dijakom predstavil tudi raznoliko gospodarstvo Estonije.

Na vprašanje dijaka, je predsednik Ilves predstavil tudi izkušnjo Estonije s privatizacijo in povedal, da je bilo javno mnenje na začetku tudi pri njih negativno, vendar so ljudje ugotovili, da privatizacija sama po sebi ni problem, če je le izvajana transparentno in v interesu vseh. Ob tem je predsednik Pahor dejal, da imamo v Sloveniji negativno izkušnjo s privatizacijo, saj smo nekatere elemente v preteklosti spregledali. Predsednik republike se je ob tem opravičil mladim za napake, ki jih je država storila v tranziciji, saj je tudi zaradi tega njim danes težje. "Ne moremo popraviti preteklosti, lahko pa vplivamo na prihodnost," je še dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor z estonskim predsednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom
Foto: Nebojša Tejić/STA