Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na otvoritvi festivala Mittelfest 2013 v Čedadu

Čedad, Italija, 12. 7. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor: "Administrativne meje niso nikoli uspele ločiti medčloveških stikov in jih ne bodo mogle prekiniti niti v prihodnosti"

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v okviru obiska otvoritve festivala Mittelfest 2013 v Čedadu, na katerem je imel pozdravni nagovor, srečal tudi z ministrom za kulturo italijanske republike Massimom Brayem, namestnico hrvaškega ministra za kulturo Tamaro Perišič in predstavniki slovenske avtohtone narodnostne manjšine v Italiji. Pri tem se je ločeno srečal s predsednico Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Deboro Serracchiani. Sogovornika sta nadaljevala vsebinske pogovore o izboljšanju čezmejnega sodelovanja med deželo FJK in Republiko Slovenijo.

Predsednik republike Borut Pahor in predsednica Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Debora Serracchiani sta se srečala na uradnem obisku že sredi tega tedna v Ljubljani in izrazila skupno željo po večjem sodelovanju med regijami sosednjih držav. Današnje srečanje v Čedadu, ki je bilo v okviru predsednikovega obiska otvoritve festivala Mittelfest 2013, je bilo osredotočeno na iskanje različnih načinov krepitve čezmejnega sodelovanja med Avtonomno deželo FJK in Republiko Slovenijo, predvsem pri oblikovanju prioritetnih projektov, ki jih je potrebno čimprej medsebojno uskladiti in ustrezno pripraviti za razpise v okviru strukturnih skladov in kohezijskih politik.

Predsednik republike Borut Pahor je ponovno opozoril na okrepitev regionalnega sodelovanja v geografskem okviru Alpe Adria. Predsednica FJK pa pritrdila pomen nadaljnjega razvoja sodelovanja v okviru dveh sosednjih občin Nova Gorica - Gorizia v okviru EZTS ter predvsem oblikovanje Evroregije »Brez meja« (Euregio). V Večletnem finančnem okvirju Evropske Unije 2014-2020 je po njeni oceni namenjenih dovolj sredstev za čezmejne projekte s katerimi bi lahko znatno okrepili čezmejno gospodarsko, znanstveno in kulturno sodelovanje sosednjih italijanskih regij in Slovenije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na ottvoritvi festivala Mittelfest 2013 v Čedadu
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike Borut Pahor je v nadaljevanju današnjega obiska v Čedadu nagovoril prisotne na otvoritvenem dogodku festivala Mittelfest 2013, na katerem sta bila med številnimi gosti tudi minister za kulturo italijanske republike Massimo Bray in predsednica Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine ga. Serracchiani. Predsednik republike se je na začetku nagovora zahvalil za povabilo k sodelovanju na otvoritvi tega pomebnega dogodka srednjeevropske kulture, ki združuje umetnike, običaje in kulturo območja srednje Evrope. Izpostavil je, da administrativne meje niso nikoli uspele ločiti medčloveških stikov in jih ne bodo mogle prekiniti niti v prihodnosti. S skupnim sodelovanjem bomo ponovno vlili upanje mladim v skupno Evropsko prihodnost. Predsednik Pahor je čestital organizatorjem za slovesni dogodek, ki podpira kulturno raznolikost in ohranja sorodnosti narodov skozi umetnost, ki nam jih tovrstni festival ponuja.