V Andražu obeležili Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva

Ljubljana, 2. 4. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva«, kjer je imel slavnostni govor. Predsednik republike je ob 72. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 k spominski plošči položil venec v spomin osmim članom posadke ameriškega bombnika, ki so ob sestrelitvi, 19. marca 1944.

Predsednik Pahor se je vsem prisotnim zahvalil, da so na današnjo slovesnost prišli v tako velikem številu. "Današnji dan, praznik slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva, ni zapisan v kakšni mednarodni pogodbi ali v zakonu, zapisan je v naših srcih," je dejal predsednik. "Tukaj se zberemo vsako leto zato, da bi potrdili vero v pomen našega iskrenega sodelovanja, vsestranskega zavezništva in upanja, da s skupnimi močmi, ne glede na to, da smo različno veliki, lahko lažje rešujemo skupne težave sodobnega sveta«. Ob tem je predsednik spomnil, da se na tem mestu spominjamo osmih mladih fantov, ki so dali življenja, da mi lahko živimo v miru. "Danes se spominjamo tragičnega dogodka, vendar se ga spominjamo v luči poguma tedanje generacije, zavezniških vojakov, ki so pred tričetrt stoletja ubranili svobodo in omogočili svobodnemu človeštvu, da je odprlo novo poglavje civilizacije. Naša odgovornost danes je, da našim otrokom odpremo poglavje upanje v njihovo prihodnost, da zavarujemo ta mir in ga okrepimo. To je mogoče v tem kompleksnem in zapletenem svetu, polnem protislovij, narediti samo ob velikem medsebojnem spoštovanju, ob poslušanju, ob upoštevanju in iskanju kompromisov, zato, da gre svet naprej in ne nazaj," je poudaril predsednik republike.
   Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva«
   Foto: Daniel Novakovič/STA

   Predsednik Pahor je v svojem govoru posebej prosil ameriškega veleposlanika Brenta Roberta Hartleya, da prenese ameriškemu predsedniku Obami in ameriškemu ljudstvu pozdrave in željo po nadaljnjemu iskrenem in vsestranskemu sodelovanju med obema narodoma, z mislijo na boljši svet. Predsednik se je zahvalil tudi za podporo pri pripravi lanskega srečanja konference Brdo Brijuni Process, ki se ga je udeležil tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden. Ob tem je predsednik spomnil, da so vsi voditelji omenjene neformalne pobude na koncu srečanja podpisali skupen dokument, v katerem so se zavezali, da kot predstavniki ljudi v tem delu Evrope ohranjajo in krepijo mir v prid prihodnjih generacij.

   Prav tako se je predsednik preko francoskega veleposlanika Pierre-Françoisa Mourierja, ki je tudi prisostvoval današnji slovesnosti, zahvalil francoskemu predsedniku Hollandu, da je na njegovo prošnjo slovenskim veteranom 2. svetovne vojne omogočil sodelovanje na slovesnosti ob 70. obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji.

   Na koncu je predsednik Pahor dejal, da "brez sodelovanja, brez dialoga brez medsebojnega sodelovanja med narodi dobrih rešitev ni mogoče najti, to velja zlasti med zavezniki" in poudaril, da je naša odgovornost, da mladim odpremo poglavje prihodnosti, da zavarujemo mir in ga okrepimo. »Veselimo se sodelovanja in zavezništva, ki krepi upanje glede prihodnosti,« je govor sklenil predsednik Pahor.

   Z glasbo so današnjo slovesnost obogatili člani lokalne vokalne skupine Draž iz Andraža nad Polzelo in Policijski orkester. Prireditev je zaključil nizek prelet ameriških vojaških letal F-16 iz oporišča Aviano.

   Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva«.
   Foto: Daniel Novaković