Začetek postopkov za imenovanje senata Komisije za preprečevanje korupcije

Ljubljana, 4. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 4 decembra 2013, v skladu z zakonom podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.

Predsednik republike je hkrati pisno pozval vse predlagatelje (vlado, državni zbor, kvalificirane nevladne organizacije, sodni svet in uradniški svet), da v roku 30 dni imenujejo svoje člane izbirne komisije, ki bo izvedla postopek za izbiro kandidatov. Predsednik republike je pri svoji izbiri v celoti vezan na seznam kandidatov, ki mu ga bo predložila izbirna komisija.

Rok za oddajo kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije je 30 dni po objavi poziva predsednika republike v Uradnem listu Republike Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor ob današnjem pozivu za zbiranje kandidatur poudarja željo, da bi imel možnost na omenjene funkcije predlagati suverene osebnosti:

    · brez bremen, zaradi katerih bi bili komurkoli kaj dolžni;
    · pogumnega značaja, ki tudi v zahtevnih okoliščinah gredo čez težke ovire in so sposobne prenašati vse vrste pritiskov;
    · ki v svojih presojah in ravnanjih uporabljajo enaka merila za vse.