Predsednik republike Borut Pahor na obisku v Italiji in pri Svetem sedežu

Rim, Italija, 18. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v Vatikanu udeležil slovesne inavguracije Njegove svetosti papeža Frančiška ob prevzemu odgovornih dolžnosti poglavarja Rimskokatoliške cerkve. V okviru obiska se je predsednik republike danes sešel s predsednikom Republike Italije Giorgiom Napolitanom.

Predsednik republike Borut Pahor na obisku v Italiji in pri Svetem sedežu
Foto: Daniel Novakovič / STA

Pahor je uvodoma poudaril pomen srečanja in dejal, da sta Italija in Slovenija prijateljski državi in zelo povezani gospodarski in politični partnerici. V pogovoru sta predsednika izmenjala mnenja o prihodnosti EU in se strinjala, da je ključnega pomena gospodarska rast, pri čimer dolžniške težave mediteranskih držav vplivajo na celotno EU, zato je nujna usklajena politika na področju javnih financ. Predsednika sta se strinjala, da imata sorodne poglede o prihodnosti Evrope v smeri nadaljnje integracije na področju fiskalne in monetarne politike, predvsem pa mora slediti tudi nadaljnja politična integracija evropskih držav.

Predsednika sta izmenjala mnenja o notranji politični situaciji v obeh državah. Spregovorila sta tudi o možnosti nadgradnje sodelovanja med državama, predvsem na področjih kulture, gospodarstva in znanosti. Predsednik Napolitano je kot vzoren primer sodelovanja na področju kulture izpostavil projekt Poti miru v Posočju ter povabil k sodelovanju pri 100. obletnici prve svetovne vojne. Predsednika sta se strinjala, da je potrebno posebno pozornost nameniti zaščiti avtohtone slovenske narodnostne manjšine v Italiji, ki lahko postane dodana vrednost odličnih meddržavnih odnosov. Predsednik republike Borut Pahor je ob tem dodal, da sam spoštuje italijansko skupnost v Sloveniji in vedno kadar ima sestanke s predsedniki strank povabi tudi predstavnika italijanske skupnosti.

Predsednik republike se bo jutri v Vatikanu srečal tudi s slovenskim kardinalom in nekdanjim prefektom Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja dr. Francem Rodetom, pred odhodom iz Rima pa se bo srečal še z nekaterimi Slovenci, ki delujejo v institucijah Svetega sedeža. Ob robu obiska se bo predsednik republike sestal tudi z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom, kardinalom Santosom Abrilom y Castellóm in s predsednico Brazilije Dilmo Rousseff. Ob jutrišnji slavnostni inavguraciji bo predsednik republike imel tudi več krajših srečanj s svetovnimi voditelji, med drugimi s podpredsednikom ZDA Bidenom in predsednikom Evropskega sveta Van Rompuyem.