Pripadniki bojne padalske enote 102. reševalne eskadrilje 106. polka letalske nacionalne garde New York

Medalja za zasluge, vročitev 21. maj 2017

Medalja za zasluge
za hrabro in visoko strokovno človekoljubno akcijo reševanja ponesrečencev na slovenski tovorni ladji Tamar

Operacija, kakršno so aprila letos izvedli pripadniki posebnih enot nacionalne garde iz New Yorka, sodi tudi po njihovih visokih merilih med najzahtevnejše, kar jih lahko izvedejo v svoji karieri. Takrat, v ponedeljek, 24. aprila 2017, so se vrhunsko izurjeni vojaki ameriških elitnih enot odzvali na klic v sili kapitana slovenske tovorne ladje Tamar.

Ladjo je po eksploziji v shrambi opreme za vzdrževanje ladje zajel požar. Kapitan slovenske ladje je takoj po eksploziji po radiu poklical na pomoč obalno stražo ZDA, a je bila ladja Tamar za njene helikopterje že predaleč, in sicer sredi Atlantskega oceana, 2400 km stran od polotoka Cape Cod. Reševalna naloga je bila zato zaupana 102. in 103. reševalni eskadrilji letalske nacionalne garde iz New Yorka, celotno akcijo pa sta jima poleg ameriške obalne straže pomagali koordinirati tudi kanadska in portugalska obalna straža.

Na reševalno misijo je odšlo sedem najbolj izkušenih padalcev – reševalcev 106. polka. Iz baze Gabreski v Westhampton Beach so s štirimotornim transportnim letalom tipa Hercules poleteli do kraja nesreče, se sredi oceana v temi spustili s padali v razburkano morje, z napihljivim čolnom odpluli do ladje, kjer je bil požar že pogašen, in temeljito zdravstveno oskrbeli vse poškodovane. Dvema hudo ranjenima, od katerih je bil eden slovenski mornar, so s tem rešili življenje.

Izjemno zahtevna, a hkrati zelo uspešna reševalna akcija je do namestitve slovenskega mornarja v bolnišnici na Portugalskem trajala več kot 50 ur.

Največ zaslug za uspešno izpeljano akcijo imajo pripadniki 106. polka letalske nacionalne garde iz New Yorka. S svojo zavzetostjo, strokovnimi veščinami, pogumom in neomajno odločenostjo pomagati ljudem v stiski so se izkazali kot vrhunski pripadniki vojaških sil. S tem so navdih in spodbuda številnim junakom po svetu, ki se znajdejo pred podobnimi hudimi preizkušnjami.

Drznost in pogum ameriških reševalcev – padalcev nista široko odmevala le v svetu vojaških letalskih profesionalcev, pač pa tudi v širši mednarodni javnosti, predvsem pa v Sloveniji, kjer se občudovanju reševalcev zaradi strokovno izpeljane akcije pridružujeta tudi iskrena hvaležnost in globoko spoštovanje.