SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike mladim slovenskim izobražencem v tujini: "Predstavljate izjemno obogatitev za našo domovino"

Ljubljana, 26. 12. 2015 | sporočila za javnostPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes gostil pogovor z naslovom "Od znanja do posla – dobre prakse", na katerem je sodelovalo več kot 130 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev na tujih univerzah. Pogovoru je sledil sprejem v Predsedniški palači.

Pogovor je vodil dr. Jernej Barbič (University of Southern California), svoje poglede pa so uvodoma predstavili dr. Jure Leskovec (Stanford University), dr. Urška Vrhovšek (FMACH), dr. Jernej Ule (University College London) in dr. Anja Svetina Nabergoj (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in Stanford University).

Dogodek, ki ga je predsednik Republike Slovenije priredil v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS), ponuja priložnost za srečanje slovenskih študentov, raziskovalcev, predavateljev in znanstvenikov, ki delujejo v tujini, in za pogovor z njimi. Letos se ga je udeležilo več kot 130 predstavnikov mlajše generacije, ki razseljena deluje po vsem svetu. Gre za tradicionalno, letos že tretje, srečanje te vrste pri predsedniku Republike Slovenije. V imenu Društva VTIS je zbrane nagovoril mag. Igor Cesarec, ki je na kratko predstavil aktivnosti društva in se zahvalil predsedniku republike za gostiteljstvo.

Predsednik republike gostil pogovor z mladimi slovenskimi izobraženci v tujini
Foto: Daniel Novakovič / STA

Pogovor z naslovom "Od znanja do posla – dobre prakse" je vodil dr. Jernej Barbič, izredni profesor računalništva na Univerzi v Južni Kaliforniji v Los Angelesu. Njegovi sogovorniki so v razgibanem pogovoru opisali svoje sodelovanje s Slovenijo, izzive, s katerimi se srečujejo,  in okolje, v katerem živijo in delajo. Dr. Leskovec je ob tem predstavil aktivnosti Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki so jo s somišljeniki udeležili pred kratkim in slovenskim študentom že ponuja prve kratke dvomesečne štipendije za študij ali raziskovanje na najboljših univerzah v Združenih državah Amerike. Govorniki so opozorili tudi na birokratske ovire, s katerimi se soočajo ob poskusu sodelovanja z institucijami v Sloveniji, in hkrati poudarili, da moramo v Sloveniji oblikovati sistem, ki bo privabljal najboljše, pozornost pa nameniti tudi povezovanju raziskovalnega sveta s poslovnim.

Ob zaključku pogovora je svoje vtise strnil še predsednik republike, ki je izrazil hvaležnost, da lahko sedaj že tradicionalno gosti srečanje in pogovor s slovenskimi izobraženci, ki delujejo v tujini, saj predstavljajo "izjemno obogatitev za našo domovino in veliko priložnost, ki je po ustanovitvi države še nismo uspeli dovolj izkoristiti".