SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike z medaljo za zasluge posmrtno odlikoval dr. Gabrijela Devetaka

Ljubljana, 17. 3. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je posmrtno odlikoval z medaljo za zasluge dr. Gabrijela Devetaka za zasluge pri uveljavljanju blaginje, ugleda in napredka Slovenije na gospodarskem področju. Danes je predsednik Pahor na posebni slovesnosti odlikovanje vročil sinu gospoda Devetaka.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z medaljo za zasluge posmrtno odlikoval dr. Gabrijela Devetaka za zasluge pri uveljavljanju blaginje, ugleda in napredka Slovenije na gospodarskem področju. Odlikovanje je predsednik Pahor vročil sinu gospoda Devetaka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z medaljo za zasluge posmrtno odlikoval dr. Gabrijela Devetaka za zasluge pri uveljavljanju blaginje, ugleda in napredka Slovenije na gospodarskem področju. Odlikovanje je predsednik Pahor vročil sinu gospoda Devetaka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Utemeljitev:

Dr. Gabrijel Devetak je svoje strokovno življenje namenil uveljavljanju slovenskega gospodarstva. Imel je več kakor štirideset let praktičnih izkušenj na vodstvenih in vodilnih delovnih mestih v gospodarstvu. Uveljavil se je predvsem kot predavatelj in nosilec predmeta trženje na vseh štirih slovenskih univerzah, kjer je uspešno povezoval teorijo in prakso. Za univerzitetnega izrednega profesorja za področje trženja je bil habilitiran na Univerzi v Mariboru.

Strokovna javnost mu priznava vizijo, poznavanje filozofije in prakse trženja ter dolgoletno prizadevanje za uveljavitev strategije gospodarskega razvoja, ki povezuje raziskovalno sfero in inovacije z mednarodnim sodelovanjem.

Kot uveljavljeni strokovnjak je dr. Gabrijel Devetak sooblikoval strokovne predmete tudi pri ustanavljanju novih visokih šol oziroma fakultet, in sicer pri Fakulteti za management Koper, Univerzi v Novi Gorici in Fakulteti za organizacijske vede Kranj, bil pa je tudi recenzent za strokovne predmete pri novih fakultetah.

Dr. Gabrijel Devetak se je uveljavil z oblikovanjem novih prijemov in novih modelov gospodarskega razvoja že v nekdanji Jugoslaviji, pri čemer so v strokovni javnosti dobro znani nekateri njegovi izvirni modeli. Objavil je enajst strokovnih knjig, med njimi tudi univerzitetne učbenike za dodiplomski in podiplomski študij, hkrati pa je tudi soavtor več strokovnih knjig, ki so izšle v nemščini oziroma v angleščini pri tujih založbah. Njegova osebna bibliografija v Cobissu zajema okoli 1.200 bibliografskih enot v obliki izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov, objavljenih znanstvenih prispevkov na domačih in mednarodnih konferencah ter sestavkov in poglavij v monografskih publikacijah. Uveljavil se je tudi kot recenzent za strokovne knjige, visoko spoštovan je bil tudi kot mentor diplomantom in doktorandom.

Za svoje ustvarjalno delo v gospodarstvu in na slovenskih univerzah je dr. Gabrijel Devetak prejel več uglednih priznanj. Bil je član strokovnih odborov številnih ustanov in v tej vlogi predaval ter hkrati povezoval gospodarstvo z izobraževalno sfero, inovatorji ter družbenimi in političnimi ustanovami.