SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike vročil "Jabolko navdiha" Alekseju Jurci, absolutnemu zmagovalcu mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike

Ljubljana, 13. 12. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači vročil posebno priznanje, "Jabolko navdiha", izjemnemu mladeniču Alekseju Jurci, ki je nedavno postal absolutni zmagovalec 11. Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, kar do sedaj ni uspelo še nobenemu Slovencu na nobeni naravoslovni olimpijadi znanja.

Predsednik Pahor vročil "Jabolko navdiha" Alekseju Jurci
Foto: Daniel Novakovič/STA

Aleksej Jurca se je predsedniku republike zahvalil za priznanje z besedami: "To ni le priznanje meni, temveč tudi vsem mentorjem in profesorjem, ki so me podpirali na moji poti." Zbrane je nagovoril tudi gospod Andrej Guštin, Aleksejev mentor in vodja ekipe na letošnji mednarodni olimpijadi, ki se je predsedniku republike v imenu Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije zahvalil, da je prepoznal ta izjemen uspeh bodočega znanstvenika, ki temelji na sedmih desetletjih zavzetega dela mentorjev, ki nadarjenim mladim pomagajo in jih usmerjajo pri nadaljnji krepitvi znanja tudi onkraj šolskega sistema. "Aleksej je češnja na najlepši slovenski torti znanosti," je besede zahvale sklenil gospod Guštin in dodal, "želim si, da bi imeli možnosti, da bi tudi v prihodnje dosegali take rezultate." Mentorjevim željam se je pridružil tudi Aleksej.

Ob tej priložnosti je zbrane na slovesnosti nagovoril tudi predsednik republike. "Današnja slovesnost je nekaj izjemnega, kot je izjemen tudi Aleksej," je poudaril predsednik Pahor in Alekseju čestital za navdihujoč dosežek, izpostavil pa je tudi vlogo družine, mentorjev in vseh, ki so mu pomagali na poti do zvezd. V nadaljevanju je predsednik republike razkril, da so mu pred slovesnostjo Aleksejevi mentorji podarili vrtljivo zvezdno karto, zato se je odločil, da bo kot na "zastavi slavnih", na katero se podpišejo športni šampioni, na tem "zemljevidu zvezd" poslej našlo svoje posebno mesto ime vsakega posameznika, ki bo doma ali v tujini dosegel izjemen znanstveni dosežek. "Aleksejevo ime bo prvo na zemljevidu znanstvenih zvezd," je nagovor sklenil predsednik republike.

Predsednik Pahor vročil "Jabolko navdiha" Alekseju Jurci
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

JABOLKO NAVDIHA
za dosežek, ki spodbuja k nadaljnji skrbi za razvoj izjemnih mladih talentov


Z veseljem smo sprejeli vest, da je novembra letos na 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike na Tajskem zmagal slovenski študent prvega letnika univerzitetnega študija fizike in astrofizike Univerze v Novi Gorici Aleksej Jurca. Prejel ni samo zlatega priznanja, ki ga podelijo desetim najboljšim, bil je tudi absolutni zmagovalec. Dosegel je največ točk med vsemi tekmovalci, kar doslej ni uspelo še nobenemu Slovencu na nobeni olimpijadi znanja.


Navdušenje ob zmagi je spodbudilo veliko zanimanje zanj. Izvedeli smo, da je Aleksej že pri petih letih vešče programiral svoje igrače in da v prvi razred zaradi izjemnih sposobnosti sploh ni hodil, iz četrtega pa je sredi leta preskočil v peti. Predvsem pa, da je bil učenec in dijak, ki se je vztrajno in predano ukvarjal z vprašanji, ki so ga zanimala. Že v drugem razredu devetletke se je udeležil dnevov fizike in elektrotehnike in si v celotnem učnem obdobju zavzeto utiral poti do znanja z udeležbami na dogodkih, ki jih omogočajo naš izobraževalni sistem in različne ustanove. V zadnjem triletju devetletke se je že udeleževal priprav na matematično olimpijado, v srednji šoli na fizikalno olimpijado, ob pomoči pedagogov je študiral učbenike za višje stopnje in proučeval zunajšolsko strokovno literaturo. Seznam domačih in mednarodnih tekmovanj, ki se jih je Aleksej udeležil, je dolg, na njih pa je vedno znova segal po lovorikah. Področja, ki so ga zanimala, so predvsem fizika, astrofizika, astronomija, opazovanje neba, tudi logika. O teh temah danes ta še ne 18-letni mladenič v prostem času posluša predavanja tudi z ameriških univerz.


A brez ljudi, ki so ga razumeli in podprli, uspeha ne bi bilo. Najprej sta bila to starša, ki sta mu prva zagotavljala okolje, v katerem je razvijal svoje talente. Starša poudarjata vlogo pedagogov, ki so prepoznali izjemne sposobnosti mladega veleuma, ga usmerjali, spodbujali ter prisluhnili njegovim interesom in potrebam. To so počeli samoiniciativno, zavzeto in z veseljem, bodisi prostovoljno ali pa organizirano v krožkih, na tekmovanjih in v pripravah nanje. Bleščeči rezultati Alekseja Jurce so imenitna potrditev uspešnega pristopa slovenskih pedagogov. So utemeljen razlog za njihov in naš skupni ponos ter hkrati navdih za nov polet v prihodnosti.