SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike gostil mlade perspektivne novinarje projekta »Obrazi prihodnosti«

Ljubljana, 26. 4. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je gostil pogovor dijakov Dnevnikovega projekta Obrazi prihodnosti, v katerem je letos sodelovalo več kot sto devetdeset (190) dijakov iz triindvajsetih (23) srednjih šol. Na izbrane teme so pripravljali pisne prispevke o najbolj kompleksnih vprašanjih sodobne slovenske družbe. "Obraze prihodnosti" že drugo leto zapored pripravlja časopisna hiša Dnevnik.

Svoje vrstnike je najprej nagovorila Teja Majcen, dijakinja četrtega letnika Gimnazije Jesenice, ki je v okviru projekta razmišljala na temo »Mladi in politika«. V njeni glosi, ki je bila objavljena v Dnevniku, je poudarila pomen udeležbe mladih na volitvah in dejala, da se morajo mladi odločiti, ali bodo državo, v kateri bodo najdlje živeli prav oni, soustvarjali ali pa le opazovali, kako jo ustvarjajo drugi: »Ne smemo dopustiti, da naš glas ostane neslišan, ker se nam v nedeljo ni ljubilo iti na volitve, ker smo v soboto žurirali,« je zapisala. Projekt zanjo in druge mlade ustvarjalce novinarskih prispevkov predstavlja priložnost, da lahko izrazijo svoje mnenje. Četudi marsikdo meni, da so mladi danes pasivna generacija, je prepričana Teja, je takšno prepričanje zmotno in je le posledica tega, da mladi niso dovolj slišani.

Na njene besede se je odzval predsednik republike s svojim opažanjem, da ima ta generacija nekaj, kar jo loči od vseh drugih: "Vzgojeni ste v Evropo, doživljate jo kot vaš svet, svet v katerega ste zrasli. Vaše identitete doživljate zelo različno. Kriza je pri mladem človeku pustila znamenje, neko sled, samozavest in zavedanje, da ste odgovorni sami zase,« je dejal predsednik Pahor in poudaril, da pa kljub temu mlada generacija svojih sanj ne dosega na račun drugega, temveč je v njih tudi močan čut za solidarnost.

V nadaljevanju so mladi predsedniku postavljali različna vprašanja, povezana z aktualnimi družbenimi razmerami, prihodnostjo Slovenije in njih samih. Razpravo je začel dijak jeseniške gimnazije z razmišljanjem, zakaj se Slovenija vedno bolj vdaja neoliberalizmu in zakaj je vse manj socialna država. Predsednik Pahor z njegovim razmišljanjem ni soglašal: dejal je, da je po njegovem mnenju Slovenija socialna država, ki se ni ujela v spiralo neoliberalizma. Mlade je tudi zanimalo, katerim področjem naj posvetijo več in katerim manj pozornosti; ali smo kot država sposobni sprejemati istospolno usmerjene in kakšno je mnenje predsednika republike glede možnosti kariere mladih v politiki. Predsednik Pahor jim je svetoval, naj bodo radovedni, saj jih to oblikuje v ustvarjalne osebnosti: »Čas odraščanja je čas oblikovanja vaše osebnosti.« Dodal pa je: »Soočiti se moramo s tem, da smo rojeni v svet predsodkov. Verjamem, da se svet spreminja na bolje. Ne vedno za vse ljudi, a govorimo lahko o zgodovini napredka. Bistvenega pomena pa je potrpežljivost."

O projektu, ki mlade spodbuja, da stopijo v svet novinarstva, je predsednik republike dejal: »Mlad človek, ki »pili« svoja prepričanja v pisanju, s tem rojeva kritično inteligenco.«

Predsednik republike gostil mlade perspektivne novinarje projekta »Obrazi prihodnosti«
Foto: Nebojša Tejić/STA