Predsednik republike: "Z vašimi izkušnjami spominjate in opominjate na to, da mir ni samoumeven, zanj si je treba prizadevati, vsak dan, z vztrajnimi koraki"

Celje, 11. 6. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Celju udeležil slovesnosti ob 45. obletnici delovanja Zveze društev civilnih invalidov vojn in imel tudi slavnostni nagovor. Zbranim članom, ki jih je bilo na dogodku okoli petsto, je predsednik čestital ob praznovanju 45. obletnice zveze in se jim zahvalil za neprecenljiv prispevek k ozaveščanju tragičnih posledic vojn, ki ne povzročajo samo smrt, temveč tudi invalidnosti vseh vrst. "Rad bi poudaril, da je politika naše države, in tudi moja politika predsednika Republike Slovenije, politika brez vojn, je politika miru," je v uvodu povedal predsednik Pahor in še dejal, da je v interesu vseh nas, da živimo v okolju miru in varnosti, saj le pod takimi pogoji bomo Slovenci lahko uresničevali svoje narodne ambicije.

Predsednik republike Borut Pahor se je v Celju udeležil slovesnosti ob 45. obletnici delovanja Zveze društev civilnih invalidov vojn in imel tudi slavnostni nagovor
Foto: Nebojša Tejič/STA

"Iskreno se zavzemam za mir, za mirno reševanje sporov, za strpnost in za dialog, ki ni sovražen. Prizadevam si zato, da bi s spravo ali narodno pomiritvijo zacelili nekaj ran, ki segajo v prejšnje stoletje in razumljivo ostajajo na duši ljudi," je opisal svoja prizadevanja predsednik republike, ter spomnil, da smo Slovenci v preteklosti že pokazali, da smo sposobni preseči razlike in stopiti skupaj. "Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da preprečimo konfliktnosti med nami. Nikoli več se ne sme ponoviti, da bi brat dvignil roko nad brata."

Predsednik je v nagovoru spomnil na 70. obletnico konca druge svetovne vojne, ki jo slavimo letos in na ostre čeri, ki jih je naplavila zgodovina, ki jih ne moremo spremeniti, lahko pa se iz preteklosti naučimo. "Za prihodnost Slovencev je pomembno, da z vso izkušnjo našega naroda naredimo en miren in dosleden napor, da se počasi zacelijo rane, ki jih je prinesla sredina prejšnjega stoletja," je dejal predsednik republike.

Pozdravno besedo na slovesnosti je imel mag. Adolf Videnšek, predsednik Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije, ki je prav tako izpostavil nujno prizadevanje za mir. Za glasbeno popestritev pa so poskrbeli fantje iz okteta Filozofske fakultete Ljubljana ter trio Boštjan Korošec, Danej Pukl in Grega Skaza. Po uradnem delu je sledilo druženje.

Predsednik republike Borut Pahor se je v Celju udeležil slovesnosti ob 45. obletnici delovanja Zveze društev civilnih invalidov vojn in imel tudi slavnostni nagovor
Foto: Nebojša Tejić/STA