Predsednik republike se bo udeležil slovesnosti ob 99. letnici požiga Narodnega doma v Trstu

Ljubljana, 13. 7. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo jutri, v soboto, 13. julija 2019, ob 9.30 udeležil slovesnosti ob 99. letnici požiga Narodnega doma v Trstu, ki jo prvič skupaj pripravljata obe krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet Slovenskih organizacij. Predsednik republike bo zbrane na slovesnosti tudi nagovoril.

Pred slovesnostjo, ob 9. uri, se bo predsednik republike srečal s predsednikom Dežele Furlanije Julijske krajine Massimilianom Fedrigo. (FOTOTERMIN na začetku)

Po slovesnosti v Narodnem domu se bo predsednik republike sestal s predstavniki slovenske manjšine. (FOTOTERMIN na začetku)

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 1. julija 2019, v Predsedniški palači sprejel predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Ksenijo Dobrila, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Walterja Bandlja, deželnega predsednika Sveta slovenskih organizacij. Predstavnika Slovencev v Italiji sta predsednika Pahorja seznanila s položajem slovenske manjšine v Italiji, pri čemer sta posebej izpostavila vprašanje vrnitve Narodnega doma, zlasti v luči obeleževanja 100. obletnice požiga Narodnega doma, ki ga obeležujemo prihodnje leto. Ob tem sta poudarila, da bodo letošnjo prireditev prvikrat skupaj priredile organizacije slovenske manjšine. Na pogovoru sta predsednika organizacij predsednika republike Boruta Pahorja povabila na jutrišnjo slovesnost, kar je predsednik z veseljem sprejel. Prireditve se bo udeležil tudi v želji po dobrih in prijateljskih odnosih s sosednjo Italijo, ki so pomembni tudi za položaj Slovencev v Italiji.

LOKACIJA 1, ob 9.uri: Piazza unità d'Italia 1,Trst - Trieste, Italija

LOKACIJA 2, ob 9.30: Narodni dom, Ulica Fabio Filzi 14, 34121 Trst - Trieste, Italija

LOKACIJA 3, po slovesnosti: Generalni konzulat Republike Slovenije Trst, Ul./Via del Teatro Romano 24, 34121 Trst - Trieste, Italija