SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Evropskem parlamentu: "Potrebujemo več Evrope, da bomo vsi živeli bolje"

Strasbourg, 11. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje delovni obisk v Strasbourgu. Po včerajšnji slavnostni obeležitvi 20-letnice članstva Slovenije v Svetu Evrope, se na povabilo predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza danes mudi v Evropskem parlamentu. Predsednik Republike Slovenije je nastopil tudi kot slavnostni govornik na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Predsednik republike Borut Pahor na delovnem obisku v Strasbourgu. Na povabilo predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza se je danes udeležil tudi slavnostne seje Evropskega parlamenta.
Foto: UPRS

Predsednik republike Borut Pahor se je danes dopoldne v Evropskem parlamentu sestal s predsednikom parlamenta Martinom Schulzem, s katerim sta govorila o ključnih vprašanjih Evropske unije in se pri tem strinjala, da je nujen dogovor o večletnem finančnem okvirju 2014-2020. V kolikor ne bo dogovora glede tega, bo težko doseči dogovore tudi o drugih pomembnih vprašanjih. Strinjala sta se, da dogovor med državami članicami ne sme ogroziti načela solidarnosti. Predsednik Pahor je spregovoril tudi o slovenskih ukrepih za izhod iz krize, pri čemer je poudaril, da je Slovenija na dobri poti, saj se je slovenska politika poenotila glede strateškega ukrepanja za vzdržnost javnih financ in referendumske ureditve in je sposobna sama rešiti težave.

Predsednik republike Borut Pahor na delovnem obisku v Strasbourgu
Foto: UPRS

Sledil je slavnostni nagovor predsednika Pahorja poslancem Evropskega parlamenta, v katerem se je predsednik osredotočil predvsem na prihodnost Evropske unije in dejal, da je med nami več tistega kar nas povezuje, kot tistega, kar nas ločuje in dodal, da nas zgodovinske izkušnje učijo, da sodelovanje zagotavlja mir, ki je osnova blaginje. "V današnjem govoru bi se rad zavzel za nov, pravni in politični korak k vsestranski poglobitvi Evropske unije. Zdaj, v teh evropskih in svetovnih okoliščinah, ne kljub njim, prav zaradi njih." Predsednik Pahor se je tako zavzel za nadaljnjo integracijo, kar vsebuje tudi njeno nadaljnjo širitev, zlasti na področje Zahodnega Balkana in dodal, da je prednost Evrope v njeni različnosti in barvitosti v vseh ozirih, da pa bi lahko funkcionirala v korist velike večine več kot polmilijardne skupnosti, mora najti novo, pravo razmerje med spoštovanjem in vztrajanjem pri različnosti in spodbujanju enotnosti. Predsednik republike je pozval Evropski svet, da nujno sprejme shemo, ki bo že jutri mladim omogočila nova delovna mesta. Bodisi z investicijami v mikro, majhna in srednja podjetja, kot tudi z izobraževanjem in usposabljanjem mladih. K temu pozivu je predsednik dodal tudi poziv Evropskemu svetu in parlamentu k takojšnjemu dogovoru o večletnem finančnem okviru 2014-2020.

V izjavi za medije je predsednik republike še enkrat poudaril, da mora za izhod iz krize Evropska unija najti pogum za nadaljnjo integracijo. "Potrebujemo več Evrope, da bomo vsi živeli bolje," je dejal. Predsednik je izpostavil, da moramo iskati rešitve zlasti za mlade ljudi, saj lahko drugače prevladajo evroskeptiki, kar ima lahko odsev že na naslednjih evropskih volitvah in s tem negativne posledice za vse. Predsednik republike je pojasnil, da z idejo Združenih držav Evrope ne misli odprave bogate kulturne dediščine posameznih držav, vendar mora priti do nove temeljne pogodbe, ki bo definirala evropske institucije z jasnejšimi pooblastili in s tem njihovo večjo učinkovitost.

V Evropskem parlamentu se je predsednik republike sestal tudi z evropskimi poslanci iz Slovenije.
Predsednik republike Borut Pahor na delovnem obisku v Strasbourgu
Foto: UPRS