SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske Gardi Slovenske vojske vročil odlikovanje red za zasluge

Slovenj Gradec, 15. 5. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske Gardi Slovenske vojske vročil odlikovanje red za zasluge - za uspešno in visoko profesionalno delo.Utemeljitev:

Začetki delovanja Enote za protokol Slovenske vojske segajo v september 1991. Prvič se je uradno predstavila javnosti decembra 1991. Takrat je v učnem centru v Šentvidu zaprisego samostojni slovenski državi dal novi vojaški rod. Četo so sestavljali pripadniki stalne sestave območnih štabov teritorialne obrambe. Začetki garde pa segajo še v čas pred osamosvojitvijo, ko so se začele priprave na ceremonial ob svečani razglasitvi slovenske neodvisnosti. Podobo nove, visoko usposobljene in domoljubne slovenske vojske so takrat zagotovili vojaki iz učnih centrov na Igu in v Pekrah. Tri mesece po razglasitvi neodvisnosti pa se je že začelo snovanje redne protokolarne vojaške enote.

Garda Slovenske vojske je vse od tedaj nepogrešljiv sestavni del vsake pomembne državne civilne ali vojaške slovesnosti. Njeni postroji počastijo državne proslave, obiske tujih državnikov in predaje akreditivnih pisem tujih veleposlanikov, obletnice državnega pomena in državna žalovanja. Njeni častni kordoni, straže ali enote, pa tudi njene salve dajejo dogodkom, ki jim prisostvuje garda, svečan, domoljuben in državotvoren pomen.

Zaradi simbolnega pomena garde so njeni pripadniki še posebej skrbno izurjeni in usposobljeni. Utelešajo temeljne vrednote slovenske države in njene vojaške organizacije ter hkrati odnos Slovenske vojske do slovenskih državljanov in države, do njenih predstavnikov in nacionalnih simbolov. So zgled slovenskega vojaka, ki požrtvovalno izpolnjuje zahtevne in odgovorne naloge. Svoj odnos do varnosti in obrambe države ter državljanov dokazujejo tudi s svojo vojaško podobo in seveda s strumnim ravnanjem, vrhunskim izvajanjem dolžnosti ter pogumom, tovarištvom, častno in pripadno držo.

Z delovanjem, ki dokazuje visoka profesionalna merila, Garda Slovenske vojske ne samo uživa spoštovanje in vzbuja ponos visokih predstavnikov slovenske države in državljanov, pač pa doživlja občudovanje tudi številnih visokih tujih gostov.

Navdih črpa Garda tudi iz osamosvojitvene vojne. Enota pooseblja odločnost in voljo naroda, da združi svoje moči za skupno dobro – to sta volja in moč, kakršni smo zmogli ob osamosvojitvi, je zapisal njen pripadnik. Po tem navdihu garda utrjuje svojo tradicijo, utemeljuje svoje vrednote in vzpostavlja najvišja merila.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor Gardi Slovenske vojske vročil odlikovanje red za zasluge.
Foto: STA/Daniel Novakovič