Predsednik republike sprejel namestnika predsedujočega Svetu ministrov in ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine

Ljubljana, 22. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel namestnika predsedujočega Svetu ministrov in ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine dr. Zlatka Lagumdžijo, ki je na uradnem obisku v Sloveniji.

Sogovornika sta izmenjala stališča glede aktualnih razmer v regiji, s poudarkom na razmerah v Bosni in Hercegovini. Predsednik Pahor je ponovil iskreno podporo Slovenije evropski perspektivi Bosne in Hercegovine.

Predsednik republike in minister sta se strinjala, da je v tem trenutku ključno, da voditelji v Bosni in Hercegovini pokažejo zmožnost dogovora glede implementacije sodbe Sodišča za človekove pravice v Strasbourgu v primeru Sejdić-Finci, saj bi bil tak dogovor pozitivno sprejet v Evropski uniji. Ob tem je predsednik Pahor poudaril, da mora Bosna in Hercegovina poleg implementacije omenjene sodbe nadaljevati tudi z ostalimi reformami, ki bodo omogočile lažje in hitrejše delovanje države. Slednje je po oceni predsednika Pahorja ključno v pogajalskem procesu za članstvo v Evropski uniji.

Namestnik predsedujočega Svetu ministrov Lagumdžija se je predsedniku Pahorju zahvalil za dosedanjo podporo Slovenije in prosil, da tudi naprej podpira Bosno in Hercegovino v njeni evropski inspiraciji.

Sogovornika sta govorila tudi o položaju državljanov Bosne in Hercegovine, ki živijo v Sloveniji, pri čemer je predsednik Pahor zagotovil, da bo v okviru svojih pristojnosti pomagal pri uresničevanju zavez iz sprejete Deklaracije RS o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ.

Minister Lagumdžija je pohvalili pobudo Brdo Process in jo označil kot pravo pot k okrepitvi zaupanja in političnega dialoga med voditelji regije Zahodnega Balkana in Evropske unije. Predsednik Pahor je dr. Lagumdžijo tudi povabil, da se udeleži prihodnjega srečanja voditeljev Brdo Process, ki bo predvidoma aprila 2014 na Hrvaškem.

Predsednik republike sprejel namestnika predsedujočega Svetu ministrov in ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine
Foto: Daniel Novakovič/STA