Predsednik Pahor in gospa Pečar bosta na uradnem obisku v Sloveniji gostila predsednika Republike Ciper Anastasiadesa s soprogo

Ljubljana, 9. 1. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar bosta v sredo, 9. januarja 2019, na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostila predsednika Republike Ciper Nicosa Anastasiadesa s soprogo gospo Andri Anastasiades.

Namen obiska je poglobiti in okrepiti politični dialog med Slovenijo in Ciprom, posebej znotraj Evropske unije, ki sta se ji državi pridružili hkrati in bosta letos praznovali petnajst let članstva v njej. Sporočilo obiska je, da manjše članice Unije s tesnejšim sodelovanjem laže dosežejo cilje in ob medsebojnem podpiranju učinkoviteje vplivajo na odločanje, saj so zaradi svojega položaja in izkušenj naravno zavezane miroljubnemu reševanju sporov, iskanju skupnih rešitev in spoštovanju mednarodnega prava. Obe državi sta uspešno izstopili iz recesije in beležita gospodarsko rast, kar daje nove priložnosti za nadgradnjo njunega sodelovanja v gospodarstvu, pa tudi sicer. Povezuje ju veliko podobnosti in skupnih pogledov na evropske in sredozemske vsebine.

Obisk bo dobra priložnost za krepitev gospodarskih stikov. Blagovna menjava med državama je leta 2017 znašala 39 mio € (-18% glede na leto 2016), pri čemer se je slovenski izvoz povečal na 33,7 mio € (+43%), uvoz pa zmanjšal na 5,3 mio € (-78%). Povečal se je obseg storitvene menjave, pozitiven je trend v turizmu, saj je lani Slovenijo obiskalo 1403 ciprskih turistov (+28%).

Slovenja je v času krize leta 2013 izkazala solidarnost in preko evropskega mehanizma za stabilnost sodelovala v programu finančne pomoči za Ciper, ki je po treh letih strukturnih reform uspešno izšel iz programa pomoči in ponovno dosega visoko gospodarsko rast, pri čemer posebno pozornost posveča stabilizaciji svojega finančnega sistema.

Predsednika bosta izmenjala stališča o aktualnih vsebinah kot so prihodnost EU, večletni finančni okvir 2021-2027, spoštovanje vladavine prava, migracijska problematika, brexit, socialni steber, EMU, odnosi med Unijo in Zahodnim Balkanom, odnosi s Turčijo idr.

Ciprskega predsednika bo na uradnem obisku spremljal minister za zunanje zadeve Republike Ciper Nikos Christodoulides, ki se bo ločeno sestal z ministrom za zunanje zadeve dr. Miroslavom Cerarjem.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani in srečanju med predsednikoma na štiri oči bodo sledili plenarni pogovori med delegacijama in novinarska konferenca obeh predsednikov. Predsednika si bosta v nadaljevanju izmenjala odlikovanji; predsednik Pahor bo predsednika Anastasiadesa odlikoval z redom za izredne zasluge za zasluge k vzpostavljanju prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Ciprom ter za krepitev povezovanja obeh držav za skupno evropsko prihodnost, predsednik Anastasiades pa bo predsedniku Pahorju vročil odlikovanje Velike ogrlice Reda Makarios III. Nato bo v prisotnosti obeh predsednikov podpisan še Memorandum o razumevanju med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Ciper o političnih konzultacijah.

V okviru uradnega obiska bo pripravljen damski program. Gospa Tanja Pečar in gospa Andri Anastasiades bosta obiskali Center za komunikacijo, sluh in govor v Portorožu, kavarno Modra kava v Piranu in v Izoli odkrili klop prijateljstva med obema državama. Postavitev klopi nosi sporočilo zavezanosti miru - postavljena bo na promenadi, ki vodi k svetilniku v Izoli; Izola pa ima enako kot Ciper v svojem grbu golobico z oljčno vejico - simbolom miru. Klop v Izoli je že petnajsta (15) klop prijateljstva, ki jih Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s svojimi gosti odkrije ob uradnih obiskih predsednikov v Sloveniji v trajen spomin na srečanje in dobre, prijateljske odnose.

Obisk se bo na zaključil s svečano večerjo, ki jo bo predsednik Pahor v čast ciprskemu predsedniku priredil v Predsedniški palači.Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali AKREDITACIJSKE PRIPONKE, zato vas prosimo, da se akreditirate prek spletnega akreditacijskega sistema Urada Vlade RS za komuniciranje: http://akreditacije.ukom.gov.si

Akreditirate se lahko do JUTRI, torka, 8. januarja 2019, do 8. ure.

Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli v torek, 8. januarja 2019, na Uradu Vlade RS za komuniciranje, med 10. in 12. uro.Predvideni medijski program uradnega obiska, sreda, 9. januar 2019:

9.45Prihod Njegove ekscelence predsednika Republike Ciper s soprogo in delegacijo na Kongresni trg, kjer ga pozdravita Njegova ekscelenca predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor in gospa Tanja Pečar.

Uradni sprejem z vojaškimi častmi.

FOTOTERMIN
9.55Predsednik Republike Ciper položi venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam.

FOTOTERMIN
10.05Prihod pred Predsedniško palačo,
odhod obeh predsedniških parov v Zlati salon.
slediIzmenjava daril med obema predsedniškima paroma (Zlati salon Predsedniške palače).

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
nato Pogovor med obema predsedniškima paroma (Zlati salon Predsedniške palače).

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce
slediOdhod obeh predsedniških parov v Veliko dvorano.
10.20Uradni FOTOTERMIN obeh predsedniških parov (Velika dvorana Predsedniške palače).
slediIzmenjava odlikovanj med Njegovo ekscelenco predsednikom Republike Slovenije in Njegovo ekscelenco predsednikom Republike Ciper (Velika dvorana Predsedniške palače).

FOTOTERMIN
10.30 - 10.50Pogovor na štiri oči med Njegovo ekscelenco predsednikom Republike Slovenije in Njegovo ekscelenco predsednikom Republike Ciper (Zlati salon Predsedniške palače).

FOTOTERMIN
10.55 – 11.25Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Ciper, ki jih vodita Njegova ekscelenca predsednik Republike Slovenije in Njegova ekscelenca predsednik Republike Ciper (Soba 70 Predsedniške palače).

FOTOTERMIN na začetku
slediPodpis sporazuma v Veliki dvorani Predsedniške palače,

Memorandum o razumevanju med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Ciper – podpisnika: podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar in minister za zunanje zadeve Republike Ciper gospod Nikos Christodoulides

FOTOTERMIN
11.35 – 11.50Izjava za medije Njegove ekscelence predsednika Republike Slovenije in Njegove ekscelence predsednika Republike Ciper (Velika dvorana Predsedniške palače).


FOTOTERMIN

Predstavnike medijev, ki bodo spremljali samo izjavo za medije prosimo, da pridejo na zbirno mesto na Gregorčičevi ulici 20 (vhod garaže) najkasneje do 11.15.
18.55Prihod Njegove ekscelence predsednika Republike Ciper s soprogo pred Predsedniško palačo, kjer ju pričaka Njegova ekscelenca predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor.
19.00Svečana večerja, ki jo v čast Njegovi ekscelenci predsedniku Republike Ciper in njegovi soprogi priredita Njegova ekscelenca predsednik Republike Slovenije in gospa Tanja Pečar.

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce


Damski program, sreda, 9. januar 2019

10.25Pričetek ločenega damskega programa.
Gospa Tanja Pečar spremlja gospo Andri Anastasiades, soprogo predsednika Republike Ciper.
10.40Odhod gospe Tanje Pečar in gospe Andri Anastasiades proti Primorski.
11.45Prihod soproge predsednika Republike Ciper gospe Andri Anastasiades v spremstvu gospe Tanje Pečar v Izolo.

(promenada od hotela Marina proti svetilniku - Veliki trg, Izola)
natoSoproga predsednika Republike Ciper gospa Andri Anastasiades in gospa Tanja Pečar v imenu predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Ciper odkrijeta »klopco prijateljstva« med Republiko Slovenijo in Republiko Ciper.

FOTOTERMIN
12.10Prihod pred Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož (Sončna pot 14), kjer ju pozdravi ravnatelj mag. Marko Strle.

FOTOTERMIN
slediOgled centra.
13.10Krajši postanek v kavarni Modra kava (Dantejeva ulica 11, Piran).
13.30 – 14.45 Kosilo, ki ga ob uradnem obisku soproge predsednika Republike Ciper gospe Andri Anastasiades v Republiki Sloveniji gosti gospa Tanja Pečar v Hotelu Piran.