Predsednik republike na 70. obletnici delovanja Rdečega križa Benedikt

Benedikt, 19. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Občinske organizacije Rdečega križa Benedikt. Predsednik Pahor je častni pokrovitelj slovesnosti.

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike organizaciji in prostovoljcem izrekel iskrene čestitke za njihovo požrtvovalno in humano poslanstvo z najboljšimi željami za enako zavzeto delo v prihodnje. "Potrebujemo eden drugega. Ne le v času krize. Eden drugega potrebujemo tudi takrat, ko je klima okoli nas manj zahtevna. Potrebujemo zavedanje, da prostovoljstvo v Rdečem križu in drugih humanitarnih organizacijah ni samoumevno," je dejal predsednik Pahor ter še posebej izpostavil solidarnost krvodajalstva, ki je posebnost Rdečega križa, ter ob tem spomnil na medaljo za zasluge, s katero je leta 2013 odlikoval Rdeči križ Slovenije ob 60. obletnici organiziranega krvodajalstva za sistematično graditev krvodajalske mreže Slovenije in skrb za prihodnost krvodajalstva kot najbolj množične in plemenite oblike solidarnosti v Sloveniji. V nadaljevanju nagovora je predsednik republike poudaril tvorno sodelovanje ne le z Rdečim križem, temveč s humanitarnimi organizacijami nasploh, s katerimi bo v prihodnjem mesecu nadaljeval dialog z decembrskega tradicionalnega srečanja humanitarnih organizacij. “Humanitarne organizacije so v času krize prevzele naloge države in odigrale nenadomestljivo vlogo. Paziti moramo, da se to v prihodnje ne bi več pripetilo,” je dejal predsednik Pahor ter se prostovoljcem zahvalil za njihovo srčnost, predanost in nudenje pomoči sočloveku - za kar, je dejal, razen lastnega zadoščenja, ne pričakujejo nobene nagrade. 

Na slovesnosti so se s priznanji zahvalili dosedanjim predsednikom Rdečega križa, ki so s svojo prizadevnostjo in marljivostjo ter zgledom ne le ohranjali temveč tudi razvijali poslanstvo Rdečega križa v Benediktu. Posebno pozornost pa so namenili posameznikom, ki so humanitarni gesti, darovanju krvi, zvesti že leta in so kri darovali več kot sedemdeset (70) krat.

Predsednik republike na 70. obletnici delovanja Rdečega križa Benedikt
Foto: Daniel Novakovič / STA