Predsednik Pahor drugi dan Strateškega foruma Bled opravil več bilateralnih srečanj

Bled, 1. 9. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob robu jubilejnega 10. Strateškega foruma Bled opravil več delovnih srečanj. Najprej se je srečal z generalnim sekretarjem OVSE veleposlanikom Lambertom Zannierjem, s katerim sta govorila o aktualnih razmerah v Vzhodni Ukrajini in vlogi OVSE pri iskanju rešitev za stabilizacijo razmer.

Predsednik republike Borut Pahor se je ob robu 10. Blejskega strateškega foruma sestal z generalnim sekretarjem OVSE veleposlanikom Lambertom Zannierjem
Foto: Nebojša Tejić/STA

V pogovoru z namestnikom pomočnika sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Združenih držav Amerike Hoytom Yeejem sta govorila o razmerah v Vzhodni Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. Predsednik Pahor je ob tem pojasnil, da sta se s hrvaško predsednico odločila nadaljevati regionalno pobudo Brdo Brijuni Process, kljub temu, da imata državi različni stališči glede nadaljevanja arbitražnega postopka. Predsednik Pahor je ponovil, da je spoštovanje dogovorov in mednarodnih sporazumov izjemnega pomena za stabilnost v regiji Zahodnega Balkana. Sogovornika sta ponovila pomen dobrih strateških odnosov med Slovenijo in ZDA kot zaveznicama v NATO.

Predsednik republike Borut Pahor se je ob robu 10. Strateškega foruma Bled sestal z namestnikom pomočnika sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Združenih držav Amerike Hoytom Yeejem
Foto: Nebojša Tejić/STA

Z irskim ministrom za finance  Michaelom Noonanom je predsednik Pahor spregovoril o vprašanjih, povezanih z makroekonomskimi razmerami v Evropski uniji in gospodarskim okrevanjem. Minister Noonan je predstavil ključne izzive irskega gospodarstva po hudi gospodarski krizi ter protikrizne ukrepe, ki so jih izvedli. Sogovornika sta ocenila, da v Evropi prihaja do gospodarskega okrevanja in da so bili pomembnejši ukrepi, ki so bili sprejeti za reševanje svetovne gospodarske krize, pravilni. Slovenski predsednik in irski finančni minister sta na koncu spregovorila tudi o razmerah v Grčiji in izrazila upanje, da bo nov program prinesel okrevanje.

Predsednik republike Borut Pahor se je ob robu 10. Strateškega foruma Bled sestal z irskim ministrom za finance Michaelom Noonanom
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je sprejel tudi državnega ministra za evropske zadeve Francoske republike Harlema Désirja v kontekstu Strateškega partnerstva, sklenjenega s Francijo leta 2011, in predvsem upoštevaje odlično sodelovanje v regiji Zahodnega Balkana v okviru pobude Brdo Brijuni Process. Sodelovanje v regiji bosta Slovenija in Francija nadaljevali tudi v prihodnje, saj je v pripravi konferenca o Zahodnem Balkanu, ki jo bo v prihodnjem letu Francija gostila v Parizu. Sogovornika sta se strinjala, da državi druži skupen pogled na evropske in mednarodne zadeve in da imata kot strateški partnerici še neizkoriščene gospodarske potenciale. Sogovornika sta spregovorila tudi o begunski problematiki in potrebi po skupni in celoviti politiki EU do beguncev, ki mora temeljiti na solidarnosti.

Predsednik Pahor je na Bledu sprejel državnega ministra za evropske zadeve Francoske republike Harlema Désirja.
Foto: Nebojša Tejić

Z namestnikom predsednika vlade in ministrom za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike Miroslavom Lajčakom sta govorila o migracijski krizi ter izmenjala stališča do aktualnih zunanjepolitičnih tem. Predsednik Pahor je ponovil svoje prepričanje, da EU potrebuje enotno in bolj celovito politiko do migrantov in več solidarnosti med državami članicami EU. Slovenski predsednik je sogovornika obvestil o pismu, ki sta ga s predsednico Hrvaške Kolindo Grabar Kitarović včeraj predala predsedniku Evropskega sveta Tusku in v katerem skladno z zaključki zadnjega srečanja voditeljev Brdo Brijuni Process predlagata razpravo o širitvi na ravni Evropskega sveta. Minister Lajčak je predlog podprl in podaril, da bo širitev prioriteta v času, ko bo Slovaška predsedovala Svetu EU.

Predsednik republike Borut Pahor se je sestal z namestnikom predsednika vlade in ministrom za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike Miroslavom Lajčakom
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor in minister za zunanje zadeve Republike Bolgarije Daniel Mitov sta govorila o begunski problematiki in o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Predsednik Pahor je sprejel povabilo na uradni obisk v Sofijo, letos jeseni.

Na temo migracij se je predsednik Pahor pogovarjal tudi z generalnim direktorjem Mednarodne organizacije za migracije Williamom Lacyem Swingom in državnim sekretarjem na italijanskem zunanjem ministrstvu Benedettom Della Vedovo.