Predsednik republike je začel postopek za predlaganje kandidatov za Sodni svet

Ljubljana, 25. 3. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 25. marca 2015, Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, Notarski zbornici Slovenije, Zvezi društev pravnikov Slovenije, ter Odvetniški zbornici Slovenije posredoval prošnjo za predlaganje možnih kandidatk in kandidatov za dva člana Sodnega sveta, ki jih na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor Republike Slovenije.
Petim članom Sodnega sveta, med njimi dvema izvoljenima na predlog predsednika republike, namreč 1. julija 2015 poteče mandat. Predsednik republike v skladu z ustavno opredelitvijo lahko predlaga kandidate iz vrst univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov in pri tem ni vezan na javni razpis. Ker želi za dva nova člana Sodnega sveta predlagati najboljše kandidatke in kandidate, ki ustrezajo visokim strokovnim kriterijem za opravljanje omenjene funkcije, se je obrnil tudi na omenjene institucije s prošnjo, da mu predloge posredujejo do 24. aprila 2015.

Predsednik Državnega zbora je razpisal volitve novih članov Sodnega sveta za četrtek, 18. junija 2015. Kandidatna lista za dva člana Sodnega sveta, ki jih predlaga predsednik republike, mora biti Državnemu zboru predložena najkasneje 20 dni pred dnevom glasovanja, torej najkasneje do 29. maja 2015.