SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Govor predsednika Pahorja na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti

Ljubljana, 24. 6. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta se udeležila osrednje počastitve dneva državnosti. Predsednik republike je imel na prireditvi tudi slavnostni govor.


V nadaljevanju objavljamo besedilo slavnostnega govora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Velja govorjena beseda!

"Drage Slovenke in Slovenci,

doma in povsod po svetu,

spoštovane državljanke in državljani, ekscelence in prijatelji.

Nocoj smo se zbrali na predvečer državnega praznika. To je osrednji praznik naše ljube domovine. Dan državnosti. Ponosno nas spominja na enkraten, veličasten, magičen zgodovinski trenutek, ko je bila razglašena samostojnost in neodvisnost naše Slovenije.

Ob tako slavnem prazniku je lepo in prav, če nas ponese malo slovesnega navdušenja. To ne pomeni, da zaslepljeno hvalimo vse, kar smo dosegli. Bolj kot na običajne dni pa vsaj enkrat na leto na glas povejmo, da smo srečni, ker imamo svojo Slovenijo.

Ta Slovenija smo njeni ljudje. Sem in tja potrebujemo malo romantičnega navdiha. Na koncu vseh koncev nas je navduševal in hrabril tudi v času slovenske politične pomladi in vseljudske zanesenosti, ki je preko plebiscita pripeljala do ustanovitve naše države.

Vem, da so 27 let kasneje številna upanja in sanje za marsikoga ostali zgolj stare skrbi in novi strahovi. Toda eno je gotovo. Brez lastne države ne bi bilo bolje. Nismo rešili vseh problemov. Ne še.

Brez samostojne Slovenije ne bi bilo izgledov za boljšo prihodnost. Brez lastne države bi bili odvisni od volje drugih. V skladu z našo suvereno voljo pa od ustanovitve svoje države zdaj počasi, a trmasto in smelo obračamo stvari na bolje.

Razumljivo je, da smo glede vsega tega kritični. To spodbuja napredek. Vendar je tudi prav, da ponosno opazimo velikanske spremembe in sijajne dosežke, ki so nam uspeli.

V dobrega četrt stoletja smo iz naroda prerasli v nacijo, iz totalitarizma v demokracijo, iz dežele v neodvisno in samostojno državo, iz države, ki so ji na začetku vsi odrekali diplomatsko priznanje, smo postali enakovredni in enakopravni del mednarodne skupnosti.

Iz šele komaj uveljavljene suverene države smo postali aktivna članica Evropske unije in Zveze NATO.

Slovenija je priznana enakovredna članica evropske in svetovne družine narodov in držav. Slovenščina je uradni jezik Evropske unije. Danes imamo po svetu številne prijatelje in nobenega sovražnika. Danes imamo mednarodni ugled države z veliko prihodnostjo.

V dobrega četrt stoletja smo uredili najbolj vitalna vprašanja naše države. Rešili smo jih po mirni poti, vključno z določitvijo vseh naših meja. Rešili smo se tudi iz največje svetovne gospodarske krize po drugi svetovni vojni. To so velike reči, vredne velike države.

Vse to nam zdaj omogoča, da se kvalificirano, odgovorno in uspešno znajdemo v vrtincu sprememb, ki nas čakajo v naslednjega četrt stoletja. Ostajamo močno privrženi evropski ideji, tej plemeniti varuhinji miru in varnosti.

Toda, če bi se proti naši volji zgodilo karkoli, kar bi temeljito preizkušalo naše nacionalne in državne sposobnosti, potem lahko danes ugotovim sledeče: enotni smo absolutno sposobni zavarovati vse naše nacionalne in državne interese v prid miru, varnosti in blaginje naših ljudi.

Spoštovane državljanke in državljani,

ko nas obiščejo tujci, jim lepota narave, urejenost dežele, razvitost in varnost države ter prijaznost naših ljudi vzamejo sapo. Naj ne ostane pri tem, da to opazijo samo drugi. Vsaj na državni praznik opazimo to tudi mi. Vsi mi smo lahko na vse to zelo ponosni. Srečni smo, ker imamo svojo Slovenijo.

Marsikaj od tega smo v dobrega četrt stoletja ustvarili sami, s svojim znanjem in svojim delom. Seveda smo delali tudi napake. Tudi v prihodnje se jim ne bomo mogli izogniti. Toda dokazali smo sebi in drugim, da zmoremo. To je za našo samozavest bistvenega pomena.

Ustanovitev naše države je bila elementarno spravno dejanje. Tako kot je bila elementarno spravno dejanje ustanovitev Evropske unije. Dokler bo prevladoval duh sprave in dokler se bomo zavedali naše soodvisnosti, znotraj naroda in med evropskimi narodi, nam nič ne more do živega. Lahko ustvari probleme, toda če bomo enotni, jih bomo rešili.

Nič ne vemo, kaj se bo zgodilo v prihodnjega četrt stoletja. Toda, če bomo držali skupaj, bomo vse, še tako dramatične spremembe sveta okoli nas obrnili v prid naših narodnih stremljenj.

Zavedajmo se, da smo sposobni uresničiti stoletne sanje in da znamo rešiti velikanske probleme, če nas povezujejo medsebojno spoštovanje, sodelovanje, solidarnost, zaupanje in čisto človeška dobrota.

Ne vemo, kakšna prihodnost čaka naše otroke in vnuke. Toda odločeni smo storiti vse, kar je v naši moči, da v miru odrastejo v svobodne in ustvarjalne osebnosti. Lepo bo, če jih bo jutri, na praznični dan, spremljal občutek sreče, in zavedanje, da so ljubljeni. Lepo bo, če nas bo vse na praznik spremljal občutek sreče, ponosa na našo državo in ljubezen do naše domovine."