Predsednik republike Pahor na neformalni pogovor sprejel hrvaškega predsednika Josipovića

Ljubljana, 13. 11. 2013 | sporočila za javnost

V neformalnem pogovoru je predsednik republike Borut Pahor hrvaškega predsednika Iva Josipovića pozval k hrvaškemu spoštovanju Memoranduma o soglasju, ki sta ga predsednika obeh vlad podpisala 11. marca letos in v katerem je bilo dogovorjeno mirovanje postopkov do dokončne rešitve. Predsednik Pahor je poudaril, da je Slovenija svoj del obveznosti iz omenjenega Memoranduma v celoti izpolnila. Slovenija se ne strinja s hrvaško interpretacijo Memoranduma, ki naj ne bi omogočala mirovanja postopkov do končne rešitve. Predsednika držav sta potrdila iskreno privrženost prijateljskim medsosedskim odnosom in v tem smislu izrazila pričakovanje, da vladi v duhu Memoranduma in sporazuma o vprašanjih nasledstva čim prej najdeta dokončno rešitev za problem Ljubljanske banke, izpostava Zagreb.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na neformalni pogovor sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića

V pogovoru sta se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović dogovorila o nadaljevanju iniciative Brdo Process in opravila prvi pogovor o temah, ki bi jih voditelji obravnavali na naslednjem srečanju. Naslednji vrh voditeljev iniciative bo aprila prihodnje leto gostila Hrvaška.

Sogovornika sta govorila tudi o trilateralnem srečanju predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki ga bo marca 2014 na Dunaju gostil avstrijski zvezni predsednik Heinz Fischer in o drugih skupnih iniciativah regionalne narave.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na neformalni pogovor sprejel predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića