SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Severne Makedonije s soprogo

Ljubljana, 15. 7. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostita predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskega s soprogo gospo Elizabeto Gjorgievsko. 

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik Pendarovski položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Obisk sta predsednik Pahor in predsednik Pendarovski nadaljevala s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Severne Makedonije pod vodstvom obeh predsednikov. 

Namen uradnega obiska je pregled dosedanjega sodelovanja med državama in ugotovitev možnosti za poglobitev odnosov na različnih področjih. V pogovorih je predsednik republike ponovil podporo članstvu Severne Makedonije v NATO, posebna pozornost pa je bila namenjena pričakovanjem glede začetka pogajanj za njeno članstvo v Evropski uniji. Slovenija močno podpira, da bi se ta pričela čimprej in predsednik Pahor ocenjuje, da sta začetek pogajanj za članstvo v Evropski uniji ter povabilo v članstvo NATO odločilnega pomena za nadaljnji reformni napredek in politično stabilnost države ter s tem tudi regije. Ob tem je predsednik Pahor dejal, da pričakuje, da bo Evropska unija oktobra popravila napako in Skopju prižgala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj. »Ni dobro, da unija ni izpolnila svoje obljube in junija Severni Makedoniji ni prižgala zelene luči za začetek pristopnih pogajanj, saj je država storila neverjetno težavne korake, da je izpolnila visoka pričakovanja Grčije in mednarodne skupnosti za to, da bi nadaljevala pot v evroatlantske povezave," je na novinarski konferenci poudaril slovenski predsednik. Predsednik republike je ob tem še dodal, da gre pri tem tudi za strateško vprašanje, ki zadeva celoten Zahodni Balkan. Pri tem je Skopju zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije.

Na novinarski konferenci je predsednik Pahor ponovno opozoril, da je nujno, da širitev na Zahodni Balkan ostane na agendi Evropske unije, saj gre za geopolitično vprašanje, katerega  odlaganje bi lahko sprožilo nestabilnosti v regiji. Ob tem je dejal, da bi po njegovem mnenju bilo koristno ločiti med kandidatkama Ukrajino in Turčijo na eni strani in Zahodnim Balkanom, ki pomeni naravni korak širitve, na drugi. Pri tem bi Unija morala države Zahodnega Balkana videti kot celoto, saj bi jih tako spodbudili tudi k reševanju njihovih medsebojnih problemov.

V dejstvu, da je obisk v Sloveniji prvi uradni obisk novega predsednika Severne Makedonije v tujini, slovenski predsednik vidi izraz tradicionalno odličnih in vzornih odnosov med državama, dobrega razumevanja, medsebojne podpore in pomoči. 

V okviru uradnih pogovorov sta predsednika izmenjala ocene o aktualnih razmerah v Severni Makedoniji in širši regiji, pa tudi o aktualnih mednarodnih temah in problemu migracij. Predsednik republike je predsednika Pendarovskega povabil k aktivnemu sodelovanju v predsedniški pobudi Brdo Brijuni Process. 

Gospodarsko sodelovanje med država je dobro. Severna Makedonija je glede na interes slovenskega gospodarstva zelo zanimiva investicijska destinacija in je na četrtem mestu med državami, kamor Slovenija investira največ (za Hrvaško, Srbijo in BIH). Trend skupne blagovne menjave, ki je v letu 2018 znašala 307 milijonov evrov, v zadnjih letih raste, predvsem na račun uvoza. Med državama obstaja obojestranski interes za intenzivno nadaljevanje sodelovanja tudi na drugih področjih. 

V okviru uradnega obiska je bil pripravljen damski program. Gospa Tanja Pečar in gospa Elizabeta Gjorgievska sta obiskali Ptuj in si ogledali ptujski grad, obiskali Varstveno delovni center in bivalno enoto Društva Sožitje Ptuj. V Arheološkem parku Panorama sta v imenu predsednikov odkrili klop prijateljstva med obema državama. Občina Ptuj in pobratena Občina Ohrid negujeta razumevanje in prijateljstvo med prebivalci obeh mest in držav. Klop na Ptuju je že sedemnajsta (17) klop prijateljstva, ki jih Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s svojimi gosti odkrije ob uradnih obiskih predsednikov v Sloveniji in so trajen spomin na srečanja in dobre, prijateljske odnose. 

Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Severne Makedonije s soprogo
Foto: STA

Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Severne Makedonije s soprogo
Foto: STA

Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Severne Makedonije s soprogo
Foto: STA