Predsednik Pahor in francoski matematik dr. Cedric Villani v pogovoru z mladimi: "Zakaj je matematika tako seksi"

Ljubljana, 31. 3. 2017 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes dr. Cédric Villani, francoski matematik svetovnega slovesa in prejemnik Fieldsove medalje, vodil pogovor z mladimi nadarjenimi slovenskimi matematiki. Pogovor z naslovom "Zakaj je matematika tako seksi" je povezoval Žiga Gombač, znani slovenski mladinski pisatelj.
Pogovora s Cédricom Villanijem so se udeležili študentje Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in tudi mlajši matematični umi, ki se v okviru Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije pripravljajo na najuglednejša matematična tekmovanja doma in v tujini in tam osvajajo najvišja mesta.

Namen takšnih pogovorov v Predsedniški palači je mladim in perspektivnim matematičnim umom omogočiti, da svoje poglede in zamisli izmenjajo z vodilnimi svetovnimi strokovnjaki določenega področja.

Dr. Cédric Villani je matematik, direktor Inštituta Henri-Poincaré na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Je prejemnik Fieldsove medalje, nagrade, ki jo Mednarodni matematični kongres od leta 1936, neprekinjeno pa od leta 1948, kot spodbudo in v podporo podeljuje matematikom, mlajšim od štirideset let. Dr. Villani izhaja iz družine umetnikov, intelektualcev in matematikov in je strokovnjak na področju analize, problemov statistične fizike, optimizacije in Riemannove geometrije. Z namenom, da bi z ljudmi delil svojo strast do matematike, in da bi prikazal pomembnost te vede v vsakdanjem življenju, je Cédric Villani pobudnik pomembnega gibanja na področju poljudne znanosti: predava v šolah in na gimnazijah, javno predava v Franciji in v tujini ter se redno udeležuje televizijskih oddaj in znanstvenih festivalov. Francoski matematik dr. Cédric Villani se mudi v Ljubljani ob izidu slovenskega prevoda svoje knjige “Rojstvo teorema” na povabilo Francoskega inštituta v Sloveniji.

Predsednik Pahor in francoski matematik dr. Cedric Villani v pogovoru z mladimi: "Zakaj je matematika tako seksi"
Foto: Daniel Novakovič/STA