SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob 150. obletnici ormoškega tabora

Ormož, 7. 9. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob 150. obletnici ormoškega tabora. Predsednik republike, ki je častni pokrovitelj slovesnosti, je bil na prireditvi slavnostni govornik.

V govoru je predsednik republike poudaril pomen taborskega gibanja pred 150. leti, saj je široko ljudsko gibanje legitimiziralo idejo Zedinjene Slovenije in prvikrat izpričalo tako politično enotnost okrog temeljnih zahtev Slovencev tistega časa. To je bilo, tako predsednik, neposredno pomembno za oblikovanje narodne in politične zavesti, ki je botrovala ustanovitvi države leta 1991. “Ustanovitev slovenske države je bila prelomnega pomena za slovenski narod in je garant naše svobodne suverene volje,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da smo dolžni krepiti narodno zavest kljub temu, da sedaj državo imamo in smo po naši voljo povezani v Evropsko unijo.

Poudaril je pomen političnega in vsakršnega sodelovanja za dosego pomembnejših narodovih in državnih ciljev.

V nagovoru je predsednik republike omenil brexit kot ilustracijo nevarnosti narodnega razkola ob usodnih vprašanjih.

Predsednik Pahor je spomnil na misel nedavno preminulega Ivana Omana, narodnega buditelja, osrednje osebnosti slovenske politične pomladi in osamosvojitve, enega izmed očetov naše države: “Bog ne daj, da bi bilo še kdaj tako, da bi bilo treba biti tako enoten, kot smo bili leta '91”.

Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob 150. obletnici ormoškega tabora
Foto: Nebojša Tejić/STA