SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Solkanu: "Za prihodnost je pomemben tudi moderen železniški promet"

Solkan, 3. 9. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v počastitev 110. obletnice Solkanskega mostu in Bohinjske železniške proge, udeležil vožnje z muzejskim vlakom. Vožnja se je pričela na železniški postaji Most na Soči, kjer so predsednika republike sprejeli Uroš Brežan, župan Občine Tolmin, Matej Arčon, župan Občine Nova Gorica, Matjaž Nemec, popredsednik Državnega zbora Republike Slovenije, in Milan Jelenc, član poslovodstva Slovenskih železnic.

Predsednik republike v počastitev 110. obletnice Bohinjske proge in Solkanskega mostu
Foto: Daniel Novakovič / STA

Bohinjska proga je proga presežkov, na poti je tudi več objektov kulturne in tehnične dediščine, ki so že tako ali drugače zaščiteni. V Bači pri Modreju je najvišji železniški most v Sloveniji, Podbrdo in Bohinjsko Bistrico povezuje najdaljši slovenski predor, zgrajenih je pet galerij in 65 mostov. Solkanski most pa je največji železniški kamniti most na svetu in drugi največji kamniti most nasploh. Te znamenitosti so vpisane na poskusni seznam svetovne dediščine UNESCO.

Prav na Solkanskem mostu je akrobatska skupina »Dunking Devils« s predsednikom republike na poseben način počastila visoka jubileja t.i. »železne ceste«. V živo so na konstrukciji vlaka izvedli akrobatski nastop.

Predsednik republike v počastitev 110. obletnice Bohinjske proge in Solkanskega mostu
Foto: Daniel Novakovič / STA

V počastitev 110. obletnice Solkanskega mostu in Bohinjske železniške proge je v Solkanu potekala osrednja slovesnost "Od železne ceste".

Predsednik republike v počastitev 110. obletnice Bohinjske proge in Solkanskega mostu
Foto: Daniel Novakovič / STA

"Danes se z nostalgijo oziramo v teh stodeset (110) let in imamo vse razloge, da na zgodovino gledamo z osuplostjo, saj je železnica v tistem času pomenila napredek," je nagovor zbranim pričel predsednik republike in dodal, da je tudi za prihodnost in urejenost države pomemben napreden železniški promet. "Želim se zahvaliti tistim, ki so storili vse, kar je v njihovi moči, da se je v zadnjih letih obudila muzejska dejavnost na Bohinjski progi," je dejal predsednik Pahor in z zbranimi delil svoje vtise z vožnje z muzejskim vlakom, s katerega lahko potniki opazujejo prekrasno pokrajino, dragulj narave, pa tudi kulturno dediščino, ki smo jo podedovali od naših staršev in jo imamo dolžnost ohranjati za naše otroke.

Ob tej priložnosti je predsednik republike novogoriškemu županu Arčonu poklonil posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države: "Z obujanjem slavne tradicije in načrtovanjem vizije prihodnosti povezujete. Pozivam vas, da tudi v prihodnje storite vse, kar lahko, da se to sodelovanje še okrepi, da tudi vnaprej gradimo tisto, kar nam je skupno in krepimo kulturo sodelovanja."