Predsednik Pahor v pogovoru z mladimi in nobelovko dr. Shirin Ebadi: "Vi ste obraz prihodnosti"

Ljubljana, 17. 4. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, že četrto leto zapored, pripravil pogovor z dijaki, ki sodelujejo v projektu Obrazi prihodnosti. Letošnje srečanje je bilo posebej izjemno, saj so se dijaki pogovarjali z dr. Shirin Ebadi, prejemnico Nobelove nagrade za mir v letu 2003. Pogovor je vodila dijakinja Tamara Čuk s Srednje šole in gimnazije Ljubljana. Pred pogovorom se je predsednik republike z dr. Ebadijevo srečal v Zlatem salonu.

"Najpomembnejše je, da imate mladi svoje sanje," je dejala prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki je z dijakinjami in dijaki delila dragocene življenjske izkušnje in modrost. V navdihujočem pogovoru se je dr. Ebadijeva dotaknila pomembnih družbenopolitičnih tem, predvsem s področja človekovih pravic in vprašanj miru, ob koncu pa je odgovarjala tudi na vprašanja dijakov. "Sprejeti in spoštovati moramo medsebojne razlike," je večkrat poudarila dr. Ebadijeva in dodala, da smo kot posamezniki izjemni, ko pa se združimo v različnosti, nas ta lahko le bogati in dopolnjuje, tako pa lahko kot družba rastemo in napredujemo. Poudarila je, da sta demokracija in mir predvsem stanje uma in duha, saj morata izhajati iz posameznikov kot ključnih gradnikov človeštva, skupnosti. "Obojega se moramo naučiti, obenem pa moramo tudi sprejemati drug drugega, četudi se v vsem ne strinjamo," je še dejala. Dr. Ebadijeva, ki je mladim sogovornikom dejala, naj se ne bojijo padcev, saj so ti lahko le izhodišče za rast in uspeh, je pogovor sklenila s pomembnim sporočilom spoštovanja človekovih pravic - vsi ljudje smo enakopravni in bi zato morali imeti enake pravice, a moramo poskrbeti tudi za enakopravne priložnosti povsod po svetu, je dejala.

Predsednik Pahor se je v svojem nagovoru zahvalil dr. Shirin Ebadi ter dijakinjam in dijakom, ki so do zadnjega kotička napolnili Kristalno dvorano Predsedniške palače. Poudaril je, da je vesel in počaščen, da je lahko spoznal Nobelovo nagrajenko za mir, še bolj ponosen pa je, da so imeli mladi priložnost prisluhniti njenim besedam. "Vi ste obraz prihodnosti," se je dr. Ebadijevi ob koncu zahvalil predsednik republike.

Dr. Ebadijeva je Slovenijo obiskala kot častna gostja jubilejnega 50. mednarodnega srečanja pisateljev, ki ga prireja Slovenski center PEN in katerega častni pokrovitelj je predsednik republike. Shirin Ebadi je kot pionirka na področju prizadevanj za demokracijo in človekove pravice – še posebej pravice žensk, otrok in beguncev – kot prva Iranka in muslimanka leta 2003 prejela Nobelovo nagrado za mir. 

V projektu Obrazi prihodnosti je letos sodelovalo tristo devet (309) dijakov iz enaintridesetih (31) srednjih šol - na izbrane teme so pripravljali pisne prispevke o najbolj zahtevnih vprašanjih sodobne družbe. Obraze prihodnosti že četrto leto zapored pripravlja časopisna hiša Dnevnik. 


Predsednik republike v pogovoru z nobelovko Shirin Ebadi, osrednjo gostjo letošnjega 50. mednarodnega srečanja pisateljev
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike v pogovoru dijakov z nobelovko Shirin Ebadi, osrednjo gostjo letošnjega 50. mednarodnega srečanja pisateljev
Foto: Daniel Novakovič/STA